Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Pan.bg 11 дек 2018 | 15:39 views (311) commentaries(0)
img
news.bg


Средните температури на света са на път далеч да надхвърлят основната цел, заложена в Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. Това показва ново проучване, цитирано от "Ройтерс".

Ала надхвърлянето на целта до края на този век би могло да бъде малко по-малко тежко, отколкото се очакваше преди, благодарение на значителните усилия на някои страни в борбата с климатичните промени, се подчертава в доклад на Carbon Action Tracker (CAT), консорциум от три независими европейски изследователски групи.

Парижкото споразумение има за цел да ограничи затоплянето "доста под" два градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Докладът на CAT посочва, че от 2015 г. насам е имало известен напредък, а настоящите политики за ограничаването на климатичните промени означават, че светът се е насочил към затопляне от 3,3 градуса. Преди година същите изследователи са прогнозирали 3,4 градуса повишение.

Ала дори повишаване на световните температури с 3 градуса може да доведе до загуба на тропически коралови рифове, алпийски ледници, изчезването на леда през лятото в Арктика и вероятно необратимо стопяване на ледовете в Гренландия, което може да доведе до голямо покачване на световното морско равнище.

Междуправителствената експертна група за климатичните промени на ООН изтъкна през октомври, че запазването на увеличението до 1,5 градуса е възможно, но това ще изисква бързи и безпрецедентни промени в поведението на хората.

Откакто Парижкото споразумение беше договорено, страни като Аржентина, Канада, Чили и Индия, заедно с Европейския съюз се движат в правилната посока към намаляване на газовете с парников ефект.

Ала други страни като САЩ, Австралия, Бразилия, Индонезия, Русия и Китай не са постигнали напредък или дори са предприели стъпки назад.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker