Какво ни каза премиерът? Че по времето на БСП българите са карали лади и москвичи и то само в неделя

Pan.bg 15 ное 2018 | 19:43 views (855) commentaries(7)
img http://epicenter.bg, Автор:Красина Кръстева

Милион и половина гласуват за ГЕРБ и вярват на историята, както я преподава Борисов. Но утре може да открият, че и той е бил член на БКП, а партията му е пълна с бивши комунисти и техните наследници

Премиерът Бойко Борисов даде пространно интервю за БТВ и в продължение на един час отговаряше на въпроси, свързани с уличните протести, несекващото искане на майките на деца с увреждания вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка, критиките към властта, отправени от президента Румен Радев.

И какво ни каза на нас, зрителите?


Че на президента Румен Радев заплатата е 11 000 лв., с 4000 повече от неговата.

Че най-бедните пенсионери не взимат 40 лв. коледен бонус, а 51 милиона, колкото ще даде хазната за близо милион и триста хиляди възрастни българи. "Не са 40 лв., 51 милиона са, общо половин милиард досега - в нашето управление", калкулира Борисов.

Че президентът не е спрял да критикува неговата ГЕРБ – партия на десет години, а е забравил, че когато издигналата го БСП е управлявала, българите са „карали лади и москвичи и то само в неделя“.

Че Валери Симеонов е най-важният човек в държавата, защото и премиерът не може да се справи с него.

Жалко. Министър-председателят Бойко Борисов, явно е започнал да губи прословутия си усет за настроенията на народа.

И разчита на смесване на факти от миналото и настоящето и миксирането им в удобен за него вид. Това се нарича манипулация, но нейсе! Борисов явно не говореше на тези, които ще я съзрат.

Той убеждаваше своите симпатизанти – този близо милион и половина души, които гласуват за ГЕРБ. Но точно тези хора са ядрото на протестиращите днес. До вчера те слушаха историята така, както им я преподаваше Борисов. Но днес са му гневни и част от тях могат изведнъж да открият, например, че не само Радев, но и той е бил член на управляващата партия, когато българите са карали москвичи и лади и то само в неделя. И, ако той, Борисов, има извинение, че тогава е бил част от МВР, а за кадрите на вътрешното министерство членството в БКП е било задължително, същото важи и за Радев, като част от военното министерство.

Премиерът няколко пъти повтори, че БСП е управлявала до
преди две години. Не, до преди две години управляваше неговият втори кабинет.


Ето как изглеждат нещата по дати:

- първият кабинет на Борисов е избран от парламента на 27 юли 2009 г. и управлява до 13 март 2013 г., когато президентът Росен Плевнелиев назначава служебно правителство, начело с Марин Райков;

- следва правителство на Пламен Орешарски с мандат на БСП – от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г.;

- отново служебен кабинет на Росен Плевнелиев, този път начело с проф. Георги Близнашки, управлява от 6 август 2014 до 7 ноември 2014 г.;

- вторият кабинет на Борисов е на власт от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г., когато Борисов подава оставка втори път заради загубата на президентските избори;

- на 27 януари 2017 г. Радев назначава служебно правителство, начело с проф. Огнян Герджиков, което държи властта до 4 май с.г., когато е сформиран третият кабинет на Бойко Борисов.

С други думи – от 27 юли 2009 г. - девет години и три месеца, само 24 месеца не е управлявал кабинет „Борисов“. И от тези 24 месеца, два пъти по три месеца начело е изпълнителна власт, излъчена от президента Плевнелиев. Ако към него приложим мерките, които използва Борисов спрямо Радев, трябва и тези шест месеца да прибавим към сметката на ГЕРБ. С още по-голямо основание, отколкото правителството на проф. Герджиков е на БСП, защото Плевнелиев не само беше излъчен от ГЕРБ като президент, преди това той беше министър в кабинет на ГЕРБ.


Ако голяма част от днешните гневни млади българи, които не помнят времето на социализма и няма откъде да го знаят, до вчера са вярвали сто процента на Борисов, днес могат да се вслушат в мърморенето на собствения си дядо, който, слушайки интервюто на премиера, казва, че Борисов не е прав. Че преди 1989 г. се чакало десет години за лада, москвичите излизали до една година.

Че не само Борисов, и Цецка Цачева е била член на БКП, а пък на Лили Павлова дядо ѝ е бил министър при Тодор Живков, а в групата на ГЕРБ бившите членове на БКП и техните деца са повече отколкото са в групата на социалистите. А след като чуят това от своя дядо, гневните младежи могат да се запитат и кое е по-морално – да се пребоядисаш, за да си на власт или да носиш товара на „партията, взривявала църкви“, дори и когато си роден в средата на 80-те.

„Коя партия върза електромерите на хората с „Мариците“, кога падна КТБ“, нахъсано и явно риторично, защото не чакаше отговор от Хекимян, попита Борисов. Прибави към списъка с обвиненията, явно към БСП, и проекта „Белене“. И направи сметка – седем милиарда минус! Повтори два пъти тези седем милиарда.

Но явно забрави, а и Хекимян не успя да му припомни, че договорът с т.нар. американски марици е от времето на Иван Костов, който бе премиер от СДС. Ако по-късно правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев не са го прекратили, то е, защото приемствеността във властта е нещо задължително, особено когато става дума за споразумения с международен елемент. Защото властта, империумът не прекъсва. Вярно, това го учат във факултетите по право и история, но не пречи един министър-председател да усвои нещо от тези предмети.

А що се отнася до КТБ, е просто задължително един премиер да знае, че министър-председателят, както и да се казва той, няма контрол над банките. Регулацията им е в ръцете на БНБ, а когато гръмна КТБ нейн шеф бе Иван Искров, който бе депутат от НДСВ. Към надзора над банките има отношение и Комисията за финансов надзор, но когато гръмна КТБ я оглавяваше Стоян Мавродиев, кадър на ГЕРБ. Що се отнася до парите, които бяха изплатени на вложителите в трезора, бюджетът трябва да си ги върне от гаранционния фонд.

„Белене“, да, БСП винаги е подкрепяла този проект. Но критикувайки социалистите за него, Борисов каза – те не са ли знаели, че България е член на НАТО и ЕС, защо са сключили договор с руснаците! Интересно, Турция не членува ли в НАТО, та строи атомна централа с руски реактори? А и когато договорът беше сключен, в него освен руската „Атомстройекспорт“, не участваха ли френската „Арева“ и германският концерн РВЕ? И къде е казано, че една държава, членка на НАТО, не може да развива икономически отношения с Русия? По логиката на Борисов, това явно е така. Ами тогава да забрави за платноходките с руски туристи, ако и отсрещната страна приложи неговия подход.

Като стана дума за пари, премиерът трябва бързо да уволни шефа на НСИ, след като не вярва на статистиката, според която заплатите в държавния сектор са по-високи, отколкото в частния. Борисов е прав да брани доходите на висококвалифицираните държавни служители, но нима всички в Агенцията по вписвания с високи бонуси са такива? И не е ли неморално да се вземат премии след грандиозния гаф с търговския регистър? Иначе мантрата за високите заплати в IT-сектора всички я знаем, друг е въпросът колко на брой са тези висококвалифицирани специалисти, които получават доходи над 3000 - 4000 - 5000 лв., каквито бонуси, научаваме, има в държавната администрация. На която пък заплатите плащаме всички ние с данъците си.


Борисов силно се разгневи на лидера на БСП Корнелия Нинова - нейно изказване бе пуснато по време на интервюто му.

Сигурно защото Нинова го удари право в сърцето, като каза – не Валери Симеонов ти е важен, а властта, а Валери Симеонов е инструментът, с който я пазиш! Споменаването на Валери Симеонов все повече ще дразни премиера, защото се превръща в камъче в обувката му, което не може да извади.

Предстои този милион и половина, който гласува за Борисов, или поне част от него, изведнъж да открие тези истини. За останалата публика предстои да види как те ще го направят. И дали няма да изгорят тотема на вчерашното божество.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Stanko 15 ное 2018, 19:54
   
  3
   
  7

  Пише се слято – ДОВЧЕРА!
  Ограмотете се, после пишете.

 2. #2
  Оня с коня 15 ное 2018, 21:15
   
  13
   
  1

  Stanko не е важен павописа а верността в написаното. Ако случайно можеше да четеш диагонално нямаше и да видиш ДОВЧЕРА, че си прост и те ограбват управляващите ти.

 3. #3
  Граф 16 ное 2018, 06:14
   
  8
   
  1

  Боко, новата ми ЛАДА беше много по-хубава от 20 год ми Опел

 4. #4
  попито 16 ное 2018, 07:50
   
  9
   
  0

  Ми той пак до това ни докара малоумника!
  Вдигна тройно жените на винетките, застраховките, горивата и данъците!

  ГЕРБ Е МАФИЯ!

 5. #5
  БНРП 16 ное 2018, 08:02
   
  3
   
  2

  ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ!!!

  СПЕШНО:

  АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!
  И
  НАРОДЕН СЪД!

  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

  ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
  (БЕЗ румИн и Десъ,БЕЗ РАЗБОЙКу и Цв.Цв.)

  ВЪН американската войска от БЪЛГАРИЯ!

  РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато!

 6. #6
  Geocom 16 ное 2018, 09:01
   
  9
   
  0

  Но критикувайки социалистите за него, Борисов каза – те не са ли знаели, че България е член на НАТО и ЕС, защо са сключили договор с руснаците! Интересно, Турция не членува ли в НАТО, та строи атомна централа с руски реактори?

  Когато си американска марионетка на власт почваш да не осъзнаваш съвсем нормални неща - че си на този пост да защитаваш интересите на българите а не на американците. Съзнанието ти почва да се изкривява.

 7. #7
  Абе аз помня и друго 16 ное 2018, 12:14
   
  8
   
  0

  Абе аз помня когато бензинът беше 23 ст,40 ст.,80 ст. левче.......,Ходехме два пъти по 15 дена на почивка и обиколихме България с Москвич 412 руска сглобка. Верно на работа не сме ходили с кола защото имаше градски транспорт в почти всеки град,а и служебен транспорт във всяко по-голямо предприятие.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker