Експерти обясниха ще стане ли „Гражданска отговорност“ тройно по-скъпа

Pan.bg 20 окт 2018 | 13:33 views (725) commentaries(4)
img
blitz.bg


Полицата „Гражданска отговорност“ ще поскъпне тройно, ако не се наложи лимит на обезщетенията за близки на жертви, загинали на пътя. Позицията на застрахователите беше изложена на заседание на Комисията по бюджет и финанси в парламента, съобщава Дарик. Очаква се в кратък срок да се изготвят предложения, които да залегнат като промяна в Кодекса на застраховане.

Със свое решение Върховният касационен съд разшири кръга на лицата, които могат да получават обезщетения за смъртта на свои близки при катастрофа. Заради съдебното решение застрахователите трябва да отделят между 800 млн. и 1,3 млрд. лв. за изплащане на обезщетения. „Това обаче може да дестабилизира застрахователния сектор, твърди Светла Несторова“, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

„Повечето държави имат някаква регулация на съдебната практика в това отношение, която помага да се удържа резонното. Тук, поради липсата на експертиза, методика и опит, в годините се е получило едно изкривяване. И вместо действително да се оцени колко струва икономически това на едно семейство, за да може да се отгледат децата до навършване на пълнолетие и т.н., те просто присъждат едни пари на калпак“, коментира Несторова.

Засега няма предложение как да се разреши проблемът, така че „Гражданска отговорност“ да не поскъпне драстично.

Владимир Савов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, увери, че ще бъде намерено решение. Практиката в Европа е различна. В някои държави е наложен лимит на обезщетенията за болки и страдания при смърт на пътя, в други въобще няма подобни финансови компенсации.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  джввъъъв 20 окт 2018, 14:06
   
  6
   
  0

  " Практиката в Европа е различна." Уж сме в Европа,а сме много по-различни от нея. Все си ходим по хавата. Май не сме в Европа,а в Сомалия.

 2. #2
  jeliazko3y 20 окт 2018, 19:14
   
  2
   
  0

  Не се наядохте ,мамицата ви мръсна нямали пари.Къде са милионите които събирате всяка година? Преди години гледах лев инс си бяха купили доста луксозна яхтичка ,да не би да си разхождат служителите с нея?В чужбина ако нямаш произшествия ти намаляват застраховката,а нашите дерат още повече.

 3. #3
  росс 20 окт 2018, 19:15
   
  2
   
  0

  ГЕРБ Е МАФИЯ!

  Борисов дере собствения си народ като бей!

 4. #4
  Граф 21 окт 2018, 05:26
   
  1
   
  0

  Абе това дето му викате народ що не протестира?Банкянския тарикат е толкова страхлив,че 50 човека да излязат и е заповядал на Цецко да се снишат както го учеше бай Тошо

Напиши коментар

Задължителни полета*

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration
eXTReMe Tracker