Warning: getimagesize(https://fakti.bg/img/news/92/305992/83b1275e07b9b5bcdab30a4bd337a9a2_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

БСП: Бедността е причина да не сме в еврозоната

Pan.bg 27 май 2018 | 20:08 views (508) commentaries(2)
img fakti.bg


Според Димитър Данчев България изпълнява критериите

Една от основните причини да не сме част от еврозоната е именно бедността. Тя пречи да влезем в този клуб на богатите.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев пред БНР. Той подчерта, че България изпълнява числовите критерии за приемане на еврото, но това не е достатъчно, защото европейските страни очакват от нас истински реформи.

„Пенсионната система, образованието, здравеопазването и пазарът на труда да не оказват такъв натиск върху фискалната политика, какъвто го виждаме към момента“, обясни Данчев. Той припомни, че БСП и в рамките на този мандат, виждайки големите проблеми в образованието, предложи да се въведе карта „икономика – образование“, която да определи нуждите на бизнеса в съответните региони и да стимулира развитието на образованието по начин, по който да дава необходимите кадри на бизнеса.

„Анализът на Европейската централна банка е своеобразен шамар за управляващите, защото до голяма степен посочва същите предизвикателства пред страната ни, като доклада през 2016 г.“, допълни Данчев. Според него това за пореден път показва, че в политико-икономически план България вместо да се развива, тя изостава. „В доклада се обръща внимание на качеството на институциите и управлението у нас. Посочва се необходимостта от структурни реформи, включително и връзката между образование и пазар на труда, подобряване на конкурентоспособността, по-голяма ефективност при харчене на публични средства“, каза той.

По неговите думи това включва и значително намаляване на корупцията, осигуряване на независима и ефикасна съдебна система и подобряване на качеството на образователната система.

„Ако за някои тези констатации представляват изненада, то за нас от БСП съвсем не е така. Аз лично по време на изслушване на министъра на икономиката в НС , го критикувах за състоянието на бизнес климата у нас, за липсата на адекватна политика за привличане на повече чуждестранни инвестиции в страната“, допълни народният представител. Според него жестоко изоставаме с въвеждането на електронното управление, а от там се забавя административната реформа и намаляването на административната тежест за бизнеса.

„Изключително важно е България да стане част от Еврозоната. Голяма част от нашето общество не разбира ползите от присъединяването на страната ни, но трябва да се говори и обяснява“, подчерта той. Според него Еврозоната е гарант за по-голяма стабилност и сигурност. „Това ще


доведе до повече чуждестранни инвестиции“, каза още Димитър Данчев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  морски вълк 27 май 2018, 22:02
   
  2
   
  2

  БСП да престанат да лъжат и да заблуждават хората, защото например станишев обеща 250 000 работни места, а с петър димитров ликвидираха Български Морски Флот, ТЕЦ Варна , летищата Варна и Бургас. Само от БМФ над 1500 човека изгубиха работните си места през 2008-ма година, ТЕЦ Варна - 100 % от персонала остана на улицата... БСП причиниха най - голяма бедност и безработица за обикновените хора.

 2. #2
  зелен фасул 28 май 2018, 07:50
   
  2
   
  0

  "Една от основните причини да не сме част от еврозоната е именно бедността. Тя пречи да влезем в този клуб на богатите." Ще влезем в клуба на богатите,когато заплатите в България станат 2500 евро,а пенсиите 1300 евро. По друг начин няма да как да бъде. Горе-долу след 100 години.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker