Валери Жаблянов е подготвил текста за необходимия Народен съд

Pan.bg 15 фев 2018 | 00:15 views (607) commentaries(0)
img
Заместник-председателят на Народното събрание и зам.- шеф на БСП Валери Жаблянов е авторът на скандалния текст, описващ Народния съд от 1945 г. като "едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

Във вторник (13 февруари) ръководството на левицата взе решение да излезе остра позиция срещу провеждането на Луковмарш. Задача за изготвянето на позицията се стоварила върху Жаблянов, призна неговият съпратиец и колега в парламента Александър Симов

Скандалът се разгоря, след като изречението "Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие" мистериозно изчезна от декларацията на БСП. От централата на БСП се оправдаха, че авторът на текста е изразил "лично мнение", което не е мнение на партията. Но така и не обявиха официално кой е той.

"Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", е точният цитат преди "редакцията".

От ГЕРБ се възмутиха от позицията на опонентите си и в декларация от името на парламентарната група посочиха, че при социалистите се наблюдава "ценностна атрофия".

Самият Валери Жаблянов наскоро се забърка в още един скандал. В деня за почит към жертвите на комунизма той настоя от парламентарната трибуна да се почетат и жертвите на фашизма, партизаните и убитите без съд и присъда. Заради създалата се суматоха се наложи на два пъти да се обявява едноминутно мълчание за жертвите на комунистическия режим.

banker.bg/


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker