ЕК представи Зелената сделка – Европа ще бъде първият въглеродно неутрален континент

Pan.bg 12 дек 2019 | 11:27 views (195) commentaries(1)
img
Източник:"Armymedia.bg'';Автор Атина Пашова

Европейската комисия огласи плана си за Зелена сделка. Това е амбициозен модел за икономически растеж и потребление, който е ориентиран към това до 2050 г. да превърне Европа в първия континент с изцяло въглеродно неутрална икономика. Пред евродепутатите проекта представиха председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и нейният заместник Франс Тимерманс, който оглавява инициативата.

Сама по себе си Зелената сделка е широка пътна карта за устойчиво развитие на европейската икономика чрез превръщането на климатичните и екологичните предизвикателства в реални възможности. С 50 различни мерки проектът покрива всички сфери с акцент върху транспорта, енергетиката и земеделието, както и водещите индустрии в леката и тежката промишленост.

Постигането на целите изисква сериозна инвестиция. По предварителни изчисления са необходими около 260 млрд. евро годишно и това налага частният и публичният сектор да обединят сили. За подпомагане на държавите, които са най-силно зависими от замърсяващите производства и енергийни източници, Брюксел предлага създаването на „Механизъм за справедлив преход“. Той е на стойност 100 млрд. евро и предоставя банкови гаранции за инвеститори, реализиращи проекти в отраслите, които са най-засегнати от преминаването на икономиката към по-високи екологични стандарти.

Дължим тази сделка на децата си, защото на тях принадлежи планетата, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК:

„Все още нямаме всички отговори, но днес започва нашето пътуване. За Европа това е моментът с кацането на човек на Луната. Зелената сделка е много амбициозна, но и ще бъде много внимателна в оценката на въздействието на всяка стъпка, която предприемаме.“


В следващите 100 дни Комисията ще направи и първото законодателно предложение. Т.нар. Климатичен закон ще постави основите на пътя към целта за въглеродно неутрална икономика. Ще бъдат променени редица регламенти и директиви, а европейските граждани са поканени да участват в „Климатичния пакт“ с идеите, мненията, експертизата и дейностите си.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 12 дек 2019, 12:40
   
  2
   
  1

  "Дължим тази сделка на децата си, защото на тях принадлежи планетата, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен."

  Тази има 7 деца и не мисли по-добре за това, че чернилките в страната ще ги изнасилят, а според Истанбулската конвенция ще бъдат и превърнати в джендъри!

  Добре е "зелена планета" само когато се откаже да пътува с колата си, със самолети, когато предпочете да мръзне зимата и да яде по един път на ден!
  И какво е Европа? Най-много хора живеят в Индия и Китай, почти половината от населението на земята! Там ако не предприемат нищо, нищо няма да излезе от тази добра идея!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker