СИПРИ: Девет държави имат ядрено оръжие

Pan.bg 24 юни 2019 | 16:15 views (642) commentaries(0)
img БА

armymedia.bg
През изминалата година броят на наличните по света ядрени бойни глави е намалял с 600 и в края на 2018 г. те са били 13 865, отчита авторитетният Международен институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ) в своя годишен доклад. Институтът е отчел годните бойни глави, държани в складове или готови за демонтиране. „По наши оценки общият брой на ядрените оръжия намалява, но всички държави, притежаващи ядрени оръжия, или ги модернизират, или са обявили планове за модернизация“, каза пред ДПА изследователят от СИПРИ Шанън Кайл.
Девет държави притежават ядрени оръжия: Великобритания, Израел, Индия, Китай, Пакистан, Русия, Северна Корея, САЩ и Франция.
„Ясно е, че ядрените оръжия остават централен елемент във военните им стратегии и доктрини за национална сигурност. Ядрените оръжия не са загубили значението си за националната сигурност“, добавя Кайл.
Около 2000 ядреthinkstockphotos-136794881ни бойни глави са поддържани във висока степен на готовност, посочи СИПРИ. САЩ и Русия – най-големите ядрени сили, притежават над 90 процента от ядрените арсенали в света. В началото на годината САЩ са имали 6185 ядрени бойни глави, а Русия – 6500. И двете страни са намалили запасите си в изпълнение на двустранния Договор за намаляване на ядрените оръжия от 2010 г., известен като Нов Старт (New Start). Съкращенията засегнаха остарели бойни глави от Студената война, но темпът на съкращаване се забавя в сравнение с преди 10 години, добавя СИПРИ.
И САЩ, и Русия, както и другите ядрени държави модернизират арсеналите си. Те или изпълняват, или планират програми за разработване на нови ракети и самолетни системи за пренасяне на ядрено оръжие, както и заводи за производство на ядрени оръжия.
Индия и Пакистан продължават да увеличават ядрените си арсенали и може значително да ги разширят в следващите 10–15 г. Индия има между 130 и 140 ядрени бойни глави, а Пакистан – между 150 и 160, което е леко увеличение в сравнение с 2018 г.
Докладът на СИПРИ се основава на официални източници, включително на правителствата на САЩ и Великобритания, които дават относително прозрачна информация за ядрените си арсенали. Великобритания има около 200 ядрени бойни глави, Франция – 300, Китай – 290. Арсеналът на Израел разполага с 80–90 ядрени бойни глави. Северна Корея има може би между
20 и 30, но информацията за нея е много ограничена, отбелязва СИПРИ.(БА)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker