Започнаха изборите за Европейски парламент

Pan.bg 24 май 2019 | 12:24 views (249) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Красимир Белчев

Битката за Европа започна. Избирателите от 28 страни-членки на ЕС плюс Великобритания от четвъртък до неделя ще гласуват за Европейски парламент. Вотът е важен, защото резултатите от него ще окажат влияние върху политически дневен ред на Брюксел през следващите 5 години.

Началото на четиридневния изборен маратон беше дадено от избирателите в Холандия и Великобритания, независимо, че Обединеното кралство иска да напусне ЕС до края на годината.

Първите резултати от вота ще бъдат обявени най-рано в неделя вечерта, след затварянето и на последната избирателна секция в Европа.

Освен за оформянето на политическия дневен ред на Брюксел резултатите от гласуването отварят пътя и за смяна на ръководните постове в ЕС.

Социологическите проучвания в отделните страни показват добро представяне на евроскептичните и националистките партии, за сметка на основните и традиционни проевропейски политически сили.

751 местния ЕП е единствената пряко избрана европейска институция. Тя получи през последното десетилетие нови правомощия, като почти цялото законодателство на ЕС сега изисква мнозинство в Парламента наред с одобрение от Съвета на министрите на държавите членки. Евродепутатите ратифицират договори и повечето споразумения за свободна търговия. Европейският парламент надзирава годишния бюджет на ЕС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Георги Ковачев_ 24 май 2019, 15:58
   
  0
   
  0

  751 местния ЕП е единствената пряко избрана европейска институция.

  И като всяка пряко избрана институция има точно никакво значение и глас при определяне на политиките в Европа. Тия, дето ни стъжняват живота ежедневно.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker