Warning: getimagesize(http://s01.webvariant.com/imagebank/cache/181218082000-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

CNN:Роботите идват!

Pan.bg 10 май 2019 | 03:48 views (447) commentaries(0)
img http://pogled.info/svetoven/CNN-robotite-idvat.104304


/Поглед.инфо/ Технологиите се развиват и там, където преди е била нужна човешка помощ, сега има достатъчно мобилни приложения или онлайн услуги, разсъждава в ефира на CNN авторът на книгата „Роботите идват!” Андрес Опенхаймер. Според него не само работниците могат да загубят работата си поради автоматизацията, но и адвокатите, счетоводителите и , журналистите.

Ако дойдат роботите, трябва ли да се притесняваме?

АНДРЕС ОПЕНХЕЙМЕР: Разбира се! Всеки трябва да се притеснява! В края на краищата, тъй като новото проучване показва ... не толкова ново, а просторно проучване на Оксфордския университет, 47% от работните места рискуват да изчезнат през следващите 15 години. Говорим не за 30, 40 или 50 години, а около 10-15.

Така в моята книга изследвах всяка професия: какво ще се случи с адвокатите, счетоводителите, банкерите, лекарите, журналистите ... С всички. Каква част от нашите професии ще изчезнат през следващите десет години и кои професии ще бъдат професиите на бъдещето?

Говорите за половината от работната сила!

АНДРЕС ОПЕНХЕЙМЕР: Разбира се, че не! Вижте ни журналистите! Доскоро правих телевизионна програма с пет камери и пет оператора. А сега колко оператори има около мен? Нула. Всички камери са роботизирани.

Преди писах колона за вестник - и я превеждах с помощта на преводач. Сега тя не съществува, „Гугъл транслейт” превежда, а ние в секцията с новини редактираме текста, получен чрез алгоритъма.

Преди някой правеше транскрибиране на моите интервюта: интервюирах президента, а след това някой, преписваше на хартия. Сега не е така. Сега на мобилни телефони и смартфони има приложения, които незабавно декодират интервюто, за секунди - почти безплатно. Така че всички работни места около нас стават автоматизирани.

Когато започнах да работя върху материала за тази книга, когато излезе това проучване, предсказващо изчезването на 47% от работните места, си казах: „Малко преувеличават. Няма да има толкова много. Но тогава, когато започнах да се оглеждам, да видя какво се случва в нашата професия, разбрах, че това вече е така.

И мисля, че това ще бъде най-голямото предизвикателство на XXI-ви век. Технологична безработица. Все повече хора ще се сблъскат с това. Това вече се случва. А политиците, правителствата и повечето хора все още не са разбрали това. Но това ще застигне всички нас и ние трябва да се подготвим за него. Всеки от нас
в професията си.

Превод: В. Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Глобальная авантюра
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker