"Звездните войни" на Доналд Тръмп

Pan.bg 18 мар 2019 | 15:21 views (387) commentaries(0)
img
Доналд Тръмп е изпратил на Конгреса проектобюджет за национална сигурност за 2020 финансова година (FY), която ще започне на 1 октомври, на стойност 750 млрд. US$. От тях 718,3 млрд. US$ са предназначени за Министерството на отбраната на САЩ, което е формулирало най-голямото искане за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) през последните 70 години.
Особено внимание се отделя на инвестициите в технологии от следващо поколение, космос, управляеми ракети и средства за кибер-операции. Както изтъкна и министърът на отбраната Патрик Шанахан, новият бюджет за отбрана ще позволи на американската армия да запази позиция на най-силна в света през следващите десетилетия.
В новия бюджет се наблюдава тенденция за увеличаване на финансирането за разходи за отбрана, формирана през периода на 2017–2019 FY. за гарантиране на боеготовността на въоръжените сили на САЩ. Както се подчертава в придружаващите документи, възпирането или потискането на агресията на великите сили е фундаментално различна задача в сравнение с регионалните конфликти, включващи "фалшиви държави" и екстремистки организации, с които САЩ се сблъскаха през последните 25 години. Бъдещите войни ще се водят не само във въздуха, на сушата и в морето, но и в космоса и киберпространството, което ще усложни воденето на военните операции. За тази цел с този проектобюджет се предвижда значително увеличаване на бойните способности на въоръжените сили на САЩ.

М.ГЕНОВ
Източник: Le Monde
Снимка: © AP Photo
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker