ЕС отказва на Великобритания да остане в схемата "европейска заповед за арест" след Брекзит

Pan.bg 19 юни 2018 | 16:38 views (546) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


След като напусне Европейския съюз, Великобритания повече няма да може да участва в схемата "европейска заповед за арест" за екстрадиране на заподозрени престъпници, заяви днес главният преговарящ за Брекзит от страна на Брюксел Мишел Барние, цитиран от ДПА и БТА.

Европейската заповед за арест изисква страните членки да предават свои граждани на друга страна от ЕС, ако те са издирвани там за тежко престъпление. Такава заповед беше използвана за екстрадирането на терористи след атентатите в Париж и Брюксел.

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис призова по-рано този месец Великобритания да остане в схемата и след излизането си от съюза, тъй като е екстрадирала над 10 000 престъпници от въвеждането й.

Само че позицията на Великобритания по Брекзит - включително отказът от юрисдикцията на Европейския съд, "означават, че Обединеното кралство не може да участва в схемата Европейска заповед за арест", изтъкна Барние в реч в Агенцията на ЕС за основните права във Виена. "Това не означава, че не можем да работим заедно по екстрадиции", добави той и обясни, че е възможно да се адаптират процедурите, които се използват извън рамката на ЕС.

Барние заяви също, че след Брекзит Великобритания повече няма да е член на "Европол" и "Евроджъст" - полицейската и юридическата служба на ЕС. Той отбеляза, че сътрудничеството между двете страни след раздялата ще трябва да бъде организирано по друг начин.

Британският преговорен екип твърдеше, че сътрудничеството в областта на сигурността след Брекзит трябва да се базира на съществуващите близки отношения, докато ЕС смята, че сегашните равнища на взаимодействие не може да се копират извън "екосистемата" от правила, съдилища и политическа инфраструктура на блока.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker