Сътрудничеството между НАТО и ЕС в сферата на отбраната беше във фокуса на дискусиите през втория ден от срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

Pan.bg 09 юни 2018 | 08:39 views (457) commentaries(0)
img
През втория ден от срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Белгия, се проведе заседание с участието на върховния представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Федерика Могерини и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на европейската отбрана, Постоянното структурирано сътрудничество и Европейския фонд за отбрана. Министрите на отбраната разгледаха и напредъка на работата по нова съвместна декларация за развитие на сътрудничеството между НАТО и ЕС, която следва да бъде приета на Срещата на върха на Алианса през юли.

В изказването си министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта значението на задълбочаващото се сътрудничество между двете организации в сферата на отбраната. Обнадеждени сме, отбеляза той, от степента на прилагане на съвместната декларация от Варшава и от допълнителния пакет от мерки за прилагането й, приет от министрите на външните работи през 2017 г. Особена тежест през последните месеци прие инициативата за военна мобилност – въпрос с висок приоритет както в ЕС, така и в НАТО. В рамките на българското председателство на ЕС, съвместно с Европейската агенция по отбрана, на 7 юни 2018 г. в Брюксел беше проведен симпозиум по темата, който потвърди ключовото значение на военната мобилност за ефективното реализиране на мисиите и операциите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана.

Форумът завърши със заседание във формат страни-участници в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Министрите на отбраната разгледаха ангажимента на Алианса за подпомагане на силите за сигурност на Афганистан, както и перспективите за усилването на мисията с оглед постигане на трайна стабилност в страната.

Източник:"Armymedia.bg''


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker