Германия укрепва позиции в Алжир

Pan.bg 22 фев 2018 | 10:05 views (582) commentaries(0)
img Германският колесен бронетранспортьор "Боксер" на фирмата "Райнметал" е фаворит за замяната на старите съветски БТР-60 и БТР-80 в алжирската армия, съобщава ресурсът "МенаДифенс", на който се позовават руски медии. Предвиждало се дори "Боксер" да се произвежда в страната. Наскоро, в Централната материално-техническа база край град Блида, по време на парад в чест на началник-щаба на алжирската армия Ахмед Салах е бил показан БТР "Боксер", което е подновило спекулациите за приемането му на въоръжение.
"МенаДифенс съобщава, че всъщност машината е в Алжир още от 2015 г. и е предназначена за изпитания, като вече няколко екипажа да били обучени в Германия да я използват.
Все още обаче алжирските власти не са обявили официално решение по конкурса за замяната на съветските БТР-80 и БТР-60. В него конкуренция на "Боксер" правят финландската AMV "Патриа", италианският БТР на "Ивеко" Superav и китайският VN-1 на държавната фирма "Норинко". "МенаДифенс" съобщавала и за участието на най-новата руска експериментална машина К-7, което обаче предизвиква скептицизма на руските медии. Очаква се решението за това кой БТР ще замени няколкостотин стари съветски машини да бъде взето в близките месеци.
Алжир вече има опит с експлоатацията и сглобяването на германски бронирани машини. През февруари 2017 г. в страната бе открит завод за сглобяване на друг модел германски БТР - "Фукс-2". Договорът бе на стойност около 30 млн. евро и бе обект на преговори от 2008 г. Проектната мощност на завода е 1000 БТР-а годишно. "Фукс-2" бяха доставени още преди това в Алжир, общо около 60 машини в периода 2014-2015 г. "Райнметал" ще достави на арабската страна 1200 комплекта за сглобяване на тези бронетранспортьори. Потенциалната стойност на проекта, който може да продължи 10 години, се оценява на 1 млрд. евро от германската компания, съобщават руски медии.
Източник:''Svodka.start.bg''; http://www.duma.bg/
adnow
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker