Държавният департамент сравни ядрените арсенали на САЩ и Русия

Pan.bg 09 окт 2019 | 11:15 views (452) commentaries(1)
img
pan.bg
Л. Дойчинов
Държавният департамент на САЩ сравни ядрените арсенали на САЩ и Русия, които общо представляват повече от 90% от световния арсенал от оръжия за масово унищожение. Както следва от информацията, предоставена от Министерството на външните работи на САЩ, на 1 септември 2019 г. Русия е намалила броя на развърнатите междуконтинентални балистични ракети базирани в подводниците и тежките бомбардировачи от 524 (данните са от март 2019 г.) до 513. В същото време САЩ, напротив, са увеличили броя на аналогичните ракети от 656 до 668 броя. Броят на развърнатите и неразвърнати пускови установки е спаднал в Русия с три единици, от 760 на 757, докато в САЩ този показател остава непроменен - 800 единици. Освен това Държавният департамент на САЩ отбелязва, че и двете страни не са излезли извън рамката, установена от договора START-3. Въз основа на този договор, който влезе в сила през 2011 г., страните провеждат редовен взаимен мониторинг на ядрените си оръжия. Договорът START-3 е ограничен до десет години и ще изтече през 2021 година. В момента не е ясно дали ще се извърши продължаване на този договор. Уволненият съветник по националната сигурност на американския президент Джон Болтън по-рано заяви, че гореспоменатият договор не отразява интересите на Съединените щати. От своя страна руското външно министерство призова за запазване на договора като един от тези, които са в основата на архитектурата на световната сигурност.
По информация на topcor.ru
Използвана е илюстрация от https://regnum.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 09 окт 2019, 12:00
   
  3
   
  1

  Достатачно има, за да се обезмисли една война между тези две страни!

  Има и друг критерии: Нанасяне на неприемлива загуба на противника!
  В такъв случай, ако е възможна такава загуба да получи, то агресорът се отказва да нападне такава страна!

  Е, от тези руски ракети, поне най-малко 10-ина ще ударят Ню Йорк, Пентагона, Вашингтон, Зона 51, Сан Франциско и подобните и ще им направят живота там отвратителен.... За това САЩ не искат и няма да воюват с Русия, докато някаква такава възможност на "неприемлива загуба" за тях си остава!

  Може, само от старческа глупост да го направят :)? Нещо управляващите там, Килъри, Тръмп и сенаторите им са доста старички, та може и да не съобразяват вече, с какво се занимават?

  Така от глупост може да се самоубият, иначе не!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker