Радев: Проектът за придобиване на нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности

Pan.bg 11 юли 2019 | 13:46 views (1631) commentaries(4)
img http://epicenter.bg/

Има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности, каза президентът

Правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от

„Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание“. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за одобрения от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили.

Държавният глава посочи, че към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности.

Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта.


Запитан дали обявената цена от 1.256 млрд. долара е голяма или малка за покупката на 8 изтребителя, президентът коментира, че това зависи от включеното в тази цена. „Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава.


Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена, подчерта още Румен Радев в отговор на въпрос за намерението на управляващото мнозинство да отмени предвидената в изборното законодателство възможност за машинно гласуване. „Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията и по отношение на подготовка и цена на обществената поръчка, и по отношение на организацията за използване на машините“, посочи президентът.

Държавният глава определи като крайно нелепо непрекъснато да се изтъкват като пример други европейски държави и особено Холандия, в които няма машинно гласуване. „Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави, аз съм съгласен да премахнем машинното гласуване“, заяви президентът.
По думите му отмяната на машинното гласуване
е удар и по нашите сънародници зад граница, които все повече очакват да бъде чут техният глас, а с този отказ всъщност се отдалечава към хоризонта електронното дистанционно гласуване.

Румен Радев осъди наложилата се практика няколко месеца преди всеки избор да се прави ремонт на изборното законодателство, което „затвърждава убеждението, че това се прави с някаква цел“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Анонимен 12 юли 2019, 11:54
   
  14
   
  12

  Стига сте ни занимавали с бивши фуражки!

 2. #2
  СТИГА ПЕДЕрадевщини! 12 юли 2019, 12:55
   
  12
   
  9

  ВЪРХОВНОТО АПЗ -ФАТМАКЪТ румИн НЕ МОЖЕ ДА ПРОУМЕЕ,ЧЕ ТАЗИ МУТРЕНСКА "държавата" НЯМА ПОТЕНЦИАЛА ДА ПОДДЪРЖА И ОСТАТЪЦИТЕ ОТ "армия",А НОВИТЕ ПРОЕКТИ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ ЩЕ ДОВЪРШАТ ОКОНЧАТЕЛНО БА....!
  ХОРАТА НАПУСКАТ,ЩЕ ОСТАНАТ САМО ЛЮБИМИТЕ НА Г€РБ$П и АБВ - АПЗта и К*РВЕТА!

  СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!
  45г.+30г.КОМУНИЗЪМ СТИГАТ!!!

  СПЕШНО:

  БЪЛГАРСКА АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКА
  НАЦИОНАЛНО-ОСВОБОДИТЕЛНА РЕВОЛЮЦИЯ!

  ДЕКОМУНИЗАЦИЯ, ЛУСТРАЦИЯ,НАРОДЕН СЪД!


  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П и ДП$!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ С ГЛАВНО "Б"!

  НЕ НА КОРУПЦИЯТА И МУТРИЗАЦИЯТА!
  НЕ НА ЗАДКУЛИСИЕТО И ЦИГАНИЗАЦИЯТА!
  СТИГА ОВЧЕДУШИЕ ПЕДЕрадевщини!

  БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
  (БЕЗ румИн и Десъ,БЕЗ РАЗБОЙКу и карадайъ)

  ВЪН американската войска от БЪЛГАРИЯ!

  РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато!

 3. #3
  авеец 18 юли 2019, 13:43
   
  1
   
  1

  Какво се губи, когато не се дават пари за боеприпаси, които няма да може да се използват няколко години?
  Чак към 2025 г. ще има възможност за ефективна подготовка за удари по наземни цели с високоточни управляеми бомби. Докато прозведат новите Ф-16, докато се научат пилотите да ги карат в България, докато усвоят сложните маньоври - то са минали 4-5 години. Защо отсега да тече ресурсът на скъпите боеприпаси?! Освен това сега навлизат новите модификации на тези бомби и след 3-4 години ще се продават и на чужденци, а сегашните бомби ще са стар модел и на по-ниска цена.
  САЩ нямат интерес да отлагат купуването на тези боеприпаси, но правят компромис за България.

 4. #4
  гундяй 18 юли 2019, 23:20
   
  1
   
  0

  новият боен самолет по принцип, е безсмислен. Защото не може да има войска, когато политическото и военно ръководство са напълно корумпирани.
  Малцина ще тръгнат да се бият, за да опазят "държавата" на пеев и боку.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker