Русия не е напуснала световната надпревара във въоръжаването. Тя просто я спечели

Pan.bg 27 май 2019 | 10:32 views (778) commentaries(0)
img
pan.bg
Международният институт за изследване проблемите на мира в Стокхолм (SIPRI) представи своя последен годишен доклад за глобалните разходи за отбрана. Между другото, миналата година те поставиха рекорд в цялата история на наблюденията, достигайки 1,8 трилиона долара, което е с 2,6% повече от 2017 г. Почти всички страни, които имат поне минимални политически и геополитически амбиции, са се присъединили към надпреварата във въоръжаването. Американските военни разходи са нараснали с 4,6%, на Китай - с 5%, на Саудитска Арабия - с 6,5% и на Турция - с 24%. Сред световните лидери в растежа на разходите за отбрана са Армения (плюс 33%), Латвия (24%), Украйна (21%), Литва (18%), Чехия (18%) и Казахстан (16%). На този фон малко странно на пръв поглед изглежда Русия. От няколко години тя постоянно намалява разходите за армията. В края на 2018 г. страната "излетя" от Топ- 5 (в което неизменно беше от 2006 г.), загуби от Франция и зае шесто място в текущия рейтинг. Разходите за отбрана в Русия са намалели с 3.5% през годината до 61.4 млрд. долара, което изглежда скромно спрямо китайските 250 млрд. и просто са незабележими до американските 649 млрд. долара. Официалното обяснение за това е на повърхността - Русия успешно е решила задачата за реформиране и модернизиране на въоръжените си сили, в която тя е инвестирала интензивно от края на нулевите години. Държавата многократно се сблъсква с упреци, че, като се имат предвид сериозните проблеми в икономиката и социалната сфера, тя харчи твърде много за армията (3,9% от БВП през 2018 г.) и пряко отговори през устата на първите си лица, че бюджетните разходи за военната сфера постепенно ще намаляват до ниво 2 7-2.8%, но националната сигурност е безусловен приоритет и поставените цели в тази област трябва да бъдат постигнати на първо място. Съответно, тъй като най-амбициозните и скъпи задачи за реформиране на въоръжените сили бяха успешно решени, Русия може да си позволи да намали разходите за отбрана. Което се случва за четвърта поредна година. Към това просто обяснение има и друго по-малко очевидно, но изглежда много по-важно и интересно. Обнародваният от SIPRI финансово-политически доклад и посочените от института световни тенденции показват, че Русия демонстрира много по-висока ефективност на инвестициите в армията и
военно-промишления комплекс, отколкото нейните партньори и конкуренти на международната сцена. Времената, в които астрономическите разходи на американците за отбрана предизвикаха изненада, възхищение и безпокойство, отдавна са изчезнали в забвение. Сега мащабът на бюджетните съкращения на Пентагона и на американския военно-промишлен комплекс са се превърнали във всекидневни улични приказки. Редовно, има новини за все още недотаботените F-35 или, например, "епичните" разрушители Zumwalt. На този фон руското ниво на възвръщаемост на инвестициите във въоръжените сили и военно-промишления комплекс изглежда направо феноменално. Често обаче се пренебрегва това, че задачата е не се състои само отпуснатите пари да се изразходват за бизнес. Много по-важно е да се определи правилно кой и за какво да бъде финансиран,а тук Русия има с какво да се похвали. Когато преди доста години (поне преди няколко десетилетия) политическото и военното ръководство на страната обмисляше възможностите за модернизиране на въоръжени си сили, бе направен избор, плодовете на които сега "пожъна" Русия. В ситуация на много ограничени финансови ресурси, много сериозни политически - както външни, така и вътрешни - трудности и рискове, бяха взети решения, които не само помогнаха за преодоляване на деградацията на армията и масовото изоставане на страната във военната сфера след провала на 90-те години, но и без никакви отстъпки върнаха руските въоръжени сили в списъка на най-мощните и ефективни в света. Страната не можеше да си позволи многобройни експерименти, трябваше да избере конкретни точки за пробив и почти всяка грешка заплашваше да се окаже фатална. Да обобщят резултатите - поне междинните - сега могат дори хора, които не са редовно "потънали" във военните проблеми, а просто редовно четат новините. От тромавата подобна на "динозавър", наследена от съветските времена, руската армия се превърна в модерна високомобилна военна машина, майсторски използваща сегашните "хибридни военни методи". Успехът на реформата бе доказан в бойните условия на сирийската кампания. И не само там. Освен това Русия направи няколко пробиви в областта на отбраната, както научни, технологични така и организационни, което осигури световно лидерство в тези области и до известна степен компенсира изоставането в редица други. Ето само някои от тях:
1. РЕБ - средства за радиоелектронна война. Руската сфера на РЕБ открито е признавана от западните експерти като най-напредналата и ефективна в света, а изоставането на Запада тук е доста значително.
2. Русия излезе от „задръжката“ на Договора за ракетите със среден и малък обсег, като го направи безсмислен за Съединените щати. От "Калибър" до най-новото хиперзвуково оръжие, всичко е насочено към запазването на глобалната система за ядрено възпиране.
3. Арктика. През последните две десетилетия светът активно обсъжда нарастващата политическа и икономическа роля на Арктическия регион през 21-ви век. Когато обаче това се превърна в реалност, се оказа, че руснаците вече са развърнали такава отбранителна система (от ледоразбивачите и военните бази до баналното на пръв поглед материално осигуряване на военнослужещите), че никой не може да се доближи до тях.
В светлината на тези обстоятелства, докладът на SIPRI започва да придобива друг смисъл, а многократните изявления на руското ръководство, че Русия няма да позволи да бъде въвлечена в нова надпревара във въоръжаването, придобиват още по-голяма тежест. През последните години светът свикна с факта, че Москва редовно демонстрира своето оперативно-тактическо превъзходство над Запада, действайки в различни части на света - от Крим до Сирия, от Централноафриканската република до Венецуела, като успешно прилага военния фактор. Зад тези успехи е много по-рядко е забелязва, че Русия побеждава стратегически потенциалния си противник. Впрочем неслучайно Западът често обвинява Москва, че твърде добре е научила правилата и методите на хибридната война.
Ирина Алкснис
Източник: ria.ru
Илюстрация: nationalinterest.org
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker