Mеждународната конференция „Европейската отбрана – възможности и перспективи”

Pan.bg 23 апр 2019 | 16:05 views (310) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

Генерал Константин Попов: За мен тази тема е важна, посочи , защото преди изборите за Европейски парламент се говори по много теми, но като че ли тази за възможностите и перспективите пред Европейската отбрана „яростно отсъства” от вече започналия дебат.
Йордан Божилов: Европейците искат повече Европа в сигурността и отбранатаНаскоро проведено социологическо изследване показва, че европейците искат повече Европа в сигурността и отбраната, повече общи усилия за справяне със заплахите, срещу които е изправен нашият континент. Това каза председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов при откриването в ЦВК на международната конференция „Европейската отбрана – възможности и перспективи”. Проявата се провежда под патронажа на председателя на Комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов. Участниците бяха приветствани от директора на софийския офис на фондация Конрад Аденауер” Торстен Гейслер.

За съжаление, продължи г-н Божилов, в обществения дебат по този въпрос цари хаос и неразбиране кое е възможно, кое е постижимо и към какво трябва да се стреми Европа. Той изброи някои от причините, според които дебатът за бадещето на Европейската отбрана няма да бъде лесен. Първо, има различна оценка на рисковете и заплахите на отделните европейски държави, а от там и различия в позициите към какво да се стремим и каква да бъде Европейската отбрана. Второ, има различна отбранителна култура, т.е. някои държави могат да вземат решения доста по-бързо от другите. Трето, някои държави имат по-сериозни амбиции да решават проблеми извън континента. Четвърто, налице е различие в отбранителните способности и индустриалната база. Пето, не е еднозначна оценката за ролята на НАТО и САЩ в сигурността и отбраната. Шесто, наскоро се появи въпросът за Брекзит. Седмо, няма общо виждане какви да бъдат структурата и стратегическият подход при изграждането на Европейската отбрана. Германия настоява за участието на всички европейски държави, от друга страна президентът на Франция Макрон иска засилено сътрудничество с определени държави. Осмо, развитието на Европейската отбрана зависи до голяма степен от смяната на политическите лидери на държавите и от резултатите от предстоящите избори за Европейски парламент и нова Европейска комисия.

За мен тази тема е важна, посочи ген. Попов, защото преди изборите за Европейски парламент се говори по много теми, но като че ли тази за възможностите
и перспективите пред Европейската отбрана „яростно отсъства” от вече започналия дебат. Необходимо е да говорим за рисковете и заплахите, продължи той, но трябва да обръщаме внимание на възможностите и предимствата, които ни дава средата на сигурност. Ген. Попов подчерта, че стабилността и сигурността на Европа, включително и на Балканите, е бил един от политическите приоритети на българското европредседателство преди една година. Той даде положителна оценка на започналия стратегически преглед на сигурността, част от който е и стратегическият преглед на отбраната. Според него той е изключително необходим, за да бъдем в крак с предизвикателствата. Лично аз съм убеден, че следва да продължим усилията си за евроатлантическата ориентация на България, отбеляза председателят на Комисията по отбрана, имайки предвид предстоящите евроизбори.

В конференцията участват още бившите министри на отбраната Ангел Найденов, Бойко Ноев и Велизар Шаламанов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, съветникът по национална сигурност на премиера д-р Георги Кръстев, заместник-националният директор по въоръженията полковник Николай Николов, заместник-председателят на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов, заместник-председателят на Софийския форум за сигурност, д-р Моника Панайотова, посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко, Хайнрих Браус от Германския съвет за външни отношения и помощник-генерален секретар на НАТО до 2018 г., Юлиян Кифу, директор на Центъра за ранно предупреждение и предотвратяване на конфликти, бивш съветник по националната сигурност на президента на Румъния, Олександр Хара от Украйна, дипломати от други държави, представители на неправителстевни организации от сферата на сигурността и отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker