Асланов: БСП не е готова да задържи властта

Pan.bg 14 мар 2018 | 00:18 views (460) commentaries(0)
img
Автор: ПИК

В момента няма условия за светкавично обръщане на масовите нагласи, заяви социологът Юрий Асланов пред БНР. Той коментира това как правителството се справя с кризисните ситуации, които се трупат напоследък.

"Общественото мнение не се развива взривоопасно, то не подлежи на промяна веднага, нужен е период на отлагане, когато количествените натрупвания минават към ново качество. В момента събитията не са от такъв характер, че светкавично да преобърнат масовите нагласи. Но рано или късно това ще се случи и ще има резки обрати", прогнозира Юрий Асланов.

Според него не може да се предвиди сега какво ще се случи с управляващите и опозицията, която в момента е в по-изгодна роля като атакуващ. "Дивидентите ѝ обаче засега не са достатъчни, за да има решение за смяна на властта на тези с онези", добави социологът.

Според Юрий Асланов рано или късно общественото недоволство ще се насочи към някого.

"В обществените дела винаги има алтернативи, проблемът е дали те са достатъчно приемливи за голям брой хора, така че да предполагат незабавна смяна на властта. Имали сме периоди, когато нещата са се обръщали за много кратко време и са се пренасочвали не по симпатии, а по моментни решения. Такъв беше случаят в началото на 2013 година - да махнем тези, пък който ще да идва. БСП се качи върху тогавашната вълна. Ако на везните натежи решението, че тези трябва да се махат, БСП ще бъде припозната като инструмент на наказателния вот", смята Асланов.

"БСП се държи наистина като радикална опозиция - нещо, което през последните години не виждахме. Когато говорим за опозиция, към днешна дата говорим само за БСП. Тя е изпълнила тази своя мисия като партия с опозиционна настройка. Но все още не излъчва сигнали, че може да задържи властта и това е на базата на впечатления от миналото. С времето паметта може да избледнява, но остава като съмнение и подозрение. Ако имаше нов субект, хората щяха да й предадат цялата власт за момента, независимо, че после ще се разочароват. БСП не е от вчера на терена и една голяма част от хората, чието водещо желание е да накажат властимащите в момента трудно могат да се преборят с предубежденията, които имат към БСП. Ако ги нямаха, БСП щеше да


изглежда много по-силна", добави Юрий Асланов.

По темата с европредседателството той отбеляза, че управляващите се опитват да го използват като позитив, но динамиката на непрекъснатите скандали и негативни събития не им позволява да извадят най-отгоре по принцип позитивното отношение към европредседателството. Хората не могат да се убедят, че то носи нещо на страната и опира до всекидневието им в битовия смисъл. Ако наистина нищо не се е случило, то може да премине и в рязко разочарование. Очаквам по-динамични събития в края на годината", каза още социологът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker