75 години от гибелта на подпоручик Георги Кюмюрджиев

Pan.bg 20 дек 2018 | 10:05 views (1415) commentaries(1)
img duma.bg

На 20 декември в боя за защита на София от англо-американската бомбардировка загиват ненавършилият 24 години подпоручик Георги Кюмюрджиев и поручик Димитър Списаревски. Опелото за двете жертви събира на 22 декември огромно опечалено мнозинство в столицата. Ден по-късно цяла Стара Загора се нарежда зад катафалката с тленните останки на Кюмюрджиев. Четат се трогателни слова, сформиран е инициативен комитет за издигането на "величествен паметник" (по информацията от първата страница на излизащия тогава в Града на липите вестник "Дума"). Лично писмо до скърбящата майка Мария Кюмюрджиева изпраща премиер-министърът Добри Божилов. С пощенски запис, предаден от кмета Христо Фетваджиев, семейството получава от името на правителството 30 000 лв. В притвора на църквата "Света Троица" е поставен бронзов венец с лента.
72 години по-късно за Писаревски има огромен брой публикации и паметник в София. Неговото име носи дружеството на летците-ветерани. За Кюмюрджиев в родния му град напомнят само малка мраморна плоча върху стената на родния му дом на ул. "Сава Силов", при това със сбъркано фамилно име, а в София има улица на неговото име. Из архивите са разпилени откъслечни данни за биографията му.

Внук на герой-опълченец, продавач на гербови марки

Георги Райчев Кюмюрджиев е роден на 11 юли 1919 г. в Стара Загора от баща Райчо Кюмюрджиев и Мария Георгиева - Маркаджийката. Кръстен е на 7 септември с.г., българин, православен, според записа в църковния документ. По бащина линия произходът му е от близкото село Казанка, по майчина родовият корен идва от опълченеца Георги Славов, известен още като Комитата. Присъединил се към поборниците след навлизането им в Стара Загора. Участвал в боевете при отбраната на Шейново. Кавалер на 5 ордена, знаменосец почти до смъртта си на старозагорското опълченско дружество. Почетен гражданин на...Габрово. Освен опълченската пенсия поборникът получава и привилегията да продава държавни гербови марки (оттам и записът в църковната книга срещу името на майката Мария).
Бъдещият летец-изтребител остава сирак едва 3-годишен. Майката - вдовица, сама отглежда него и по-големия му брат Стефан, като разчитала на подкрепата на брат си Георги, припомня 92-годишният Райко Алтабанов, последният жив старозагорец, който познавал семейството. През 1939 г. Георги завършва старозагорската мъжка гимназия "Иван Вазов". Веднага след дипломирането си заминава за Школата за запасни офицери в София. През 1940-41 г. е курсант в
Държавното военновъздушно училище - Казанлък, където се подготвя за летец изтребител. Оттам е разпределен в 6-и изтребителен полк в Карлово. Изпълнява задачи по охрана на Черноморското крайбрежие до 1942 г. в състава на 692-о ято от летище Сарафово. От октомври 1942 г. до пролетта на 1943 г. заедно с подофицер Йото Каменов летят в Скопие и изпълняват ролята на въздушен дозор (патрулиране), като проследяват маршрута на влитащите в България противникови бомбардировачи и съобщават по радиото състава, мястото и направлението на полета им. На 10 декември 1943 г. с поручик Марин Цветков изпълняват първия си въздушен бой с противникови изтребители.

Смърт след усмивки на Никулден

По спомените на оцелелите при въздушните боеве за отбраната на София през 1943-1944 г. преди влизането си в смъртоносната схватка поручик Димитър Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев посрещат заедно Никулден в квартирата на колегата си, поручик Николай Йорданов.
Печката бумтяла, всички отпивали от дамаджаната с карловски мискет, когато един от приятелите им, поручик Стоянов, заявил, че отива да си ляга. Списаревски прегърнал по-младия си по години и по-младши по чин приятел и възкликнал: "Поручик Стоянов е строг към себе си. Лети не лети на другия ден, стане ли десет нула нула - търси го в леглото. Кажи бе, пиле, нали ние с теб ще си продължим тук, нищо, че поручик Стоянов ни оставя?". Прозвището "Пилето" буквално се залепило за старозагореца. След години дядо Райко Алтабанов ще каже: "Пилето стана орел в полета си към земята!"
И ще си спомни, че на 20 декември от покрива на Военното училище в София наблюдавал битката. Видял атаката на Спирасевски и огненото кълбо, с което към земята край село Калище се отправил още един български самолет. Само дето не знаел, че в него бил и приятелят му Джоджо...
Според бойните дневници на 20 декември 1943 г. Георги Кюмюрджиев води бой с шест лайтнинга, като простреляният му месершмит се разбива в земята до една от простреляните преди това летящи крепости. В тази битка свалени и засегнати от изстрелите на българските изстребители са три 4-моторни бомбардировача B-24 "Либърейтър" и седем P-38 "Лайтнинг". Още пет самолета от ударната група и един от ескортиращите изтребители напускат зоната на бойните действия заради повреди. Българските загуби са два Ме 109G-2, в които загиват поручик Димитър Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев. Други трима български пилоти кацат принудително поради бойни повреди в машините им. Със заповеди на министъра на войната Руси Русев (1887-1945) Списаревски и Кюмюрджиев са произведени посмъртно в капитан и поручик.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Иван Бориславов-2 20 дек 2018, 13:01
   
  7
   
  0

  По линия на майка ми, която е старозагорка, имаме някаква роднинска връзка с "КюмУрите", както казваше баба ми. Вероятно каменоделецът, който е правил плочата на стената на родната къща на летеца е бил заралия и е издълбал фамилията по старозагорски - КЮМУРДЖИЕВ. Но това ни най-малко не омаловажава подвига му. В стаята на братовчедките ми Венчето и Йовка в Стара Загора, като дете видях една цветна снимка на красив офицер в авиаторска униформа. На въпроса кой е той, ми обясниха, че е "бате Жоро, който загина заедно със Списаревски". Тогава научих и за Списарввски.
  ВЕЧНА СЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ОРЛИ, ЗАГИНАЛИ ЗА РОДИНАТА!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker