В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ МЪЖЕ В УНИФОРМИ

Pan.bg 25 юли 2011 | 12:20 views (4131) commentaries(0)
img airforce.mod.bg


На 24 юли 2003 година вертолет Ми-17 от авиобаза «Крумово» се разби в местността Бетоловото, край Разлог. При инцидента загинаха командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки – началник-група «Държавен противопожарен контрол» към РДВР-Благоевград. Заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Румен Радев и командирът на 24-та вертолетна авиобаза «Крумово» бригаден генерал Златко Златев присъстваха на военния и църковен ритуал в памет на колегите, които загинаха преди осем години при потушаване на горски пожар.
image image
В надгоробното си слово бригаден генерал Румен Pадев акцентира върху жертвоготовността и подвига в мирно време на българските войни.

„На днешния ден преди 8 години от това място четирима мъже поеха към безсмъртието.

Полетът на вертолет Ми-17 борден номер 433 от авиобаза Крумово продължи само 4 минути. Днес, от дистанцията на изминалите 8 години, ние не се колебаем да отговорим решително с ДА на въпроса „Стигат ли 4 минути за полет към безсмъртието?”. Четиримата мъже с униформи прекрасно са осъзнавали сложността на ситуацията и рискa, който поемат. Но въпреки това те излетяха и постъпиха така, както са постъпвали през целия си съзнателен живот: да не се огъват пред трудностите, да поемат предизвикателствата и да дават всичко от себе си в името на кауза по-силна от смъртта. Защото тяхната кауза бе една свободна, сигурна и красива България, и силни български ВВС.

Ще минават годините и буквите на паметника пред нас ще избледнеят, но подвигът и примерът, които ни завещаха подп. Пейковски, майор Радулов, младши лейтенант Панайотов и полк. Чамишки няма да избледнеят никога”

Колеги и приятели от авиобаза «Крумово», Щаба на ВВС, представители на полицията и пожарната от Благоевград, Банско и Разлог с възпоменателен ритуал отдадоха почит на загиналите. Пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя от името на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, командира на Военновъздушните сили и лично от директора на Главна дирекция «Пожарна безопасност и защита на
населението» главен комисар Николай Николов, командира на 24-та авиобаза, обсластния управител на Благоевград, кметовете на Банско и Разлог, директорите на Регионална дирекция на горите – Благоевград, Държавно горско стопанство – Разлог и др.
image image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker