Американски KC-135 Stratotanker прелита над Северния полюс

Pan.bg 28 юни 2011 | 13:17 views (2794) commentaries(0)
img www.amc.af.mil

Американски самолет-цистерна прелита над Северния полюс и образно казано „достига до края на света” в поддръжка на операциите в Афганистан. На 21 срещу 22 юни самолет KC-135 Stratotanker за първи път в историята на танкерния флот от ВВС на САЩ лети по маршрут през Полярния кръг и Северния полюс, излитайки от военновъздушната база Fairchild (щат Вашингтон) и кацайки по-късно на летище Манас ,Киргизстан.
image
Няколко дни преди това, на 5 срещу 6 юни, транспортен самолет C-5M Super Galaxy пресича Северния полярен кръг, излитайки от военновъздушната база Dover (щат Делауеър) и кацайки на летището Баграм, Афганистан. Сключеното през 2009 година с Русия споразумение за транзитни полети позволява на американското Транспортно командване на използва новите арктически маршрути. Така при всеки полет се спестяват приблизително 4.5 часа и над 54 000 долара. Преди това самолетите от базата Fairchild са кацали междинно във Великобритания и на следващия ден летят за Киргизстан.
ВВС на САЩ са най-големите консуматори на гориво в американските Въоръжени сили, а Транспортното командване използва над 60% от горивото за ВВС. Така спестяваният в бъдеще ще са огромни, което е особено важно във времена на непрекъснато свиване на бюджета за отбрана.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker