С приемането на бюджет 2020 депутатите въведоха регистрация за имотите в Airbnb

Pan.bg 05 дек 2019 | 21:34 views (258) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Сокончателното приемане на проектозакона за бюджета за 2020 г. депутатите одобриха редактирана версия на новия регламент за собствениците на имоти, които се предлагат краткосрочно под наем чрез онлайн платформи. Предложението на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от "Обединени патриоти" предвижда собствениците на тези имоти да ги предлагат само ако са категоризирани по Закона за туризма или пък са регистрирани.

Първоначалната идея бе да бъдат задължително категоризирани, но след негативни реакции текстът бе смекчен. Той се нанася в Закона за туризма, но чрез преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за бюджета за 2020 г., което пред "Дневник" Менда Стоянова обясни с желанието на управляващите да осигурят приходи в бюджета (повече по темата тук).

До 3 месеца след обнародването му собствениците на такива имоти трябва да се съобразят с новите правила. В приетите текстове се предвижда чрез съдебно решене да се спира достъпът от България до платформи, които предлагат нерегистрирани или некатегоризирани имоти. Мотивът на вносителите е, че целта е да се извадят от сивия сектор и да плащат данъци собствениците на тези имоти. Всичко по темата четете тук.

В края на деня почти нямаше дебати по текстовете от проектозакона с изключение на споровете, които предизвика размерът на партийната субсидия за следващата година. В крайна сметка депутатите решиха тя да е 8 лв. на действителен глас.

По-рано депутатите приеха минимално увеличение - от 10 лв., на доходите, за които се полагат помощи за отглеждане на дете. Така през 2020 г. помощи в пълен размер ще се полагат при средномесечен доход за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на 410 лева на член от семейството. Ако този доход е между 410 и 510 лв. ще се ават 80% от помощта. Размерът на помощите обаче остава непроменен - 40 лева на дете. От опозицията отбелязаха, че предвид повишението на минималната работна заплата за пореден път от 1 януари тази стъпка не е значима.

Депутатите решиха още през 2020 г. под формата на ваучери за храна работодателите да могат да раздадат общо 350 млн. лв. Първоначално заложената сума беше 320 млн. лв., но по предложение на Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия, сумата бе завишена на 350 млн. лв.

Държавата да може да поеме нов дълг до
2.2 млрд. лв., а държавният дълг да не може да надхвърли 23.1 млрд. лв., приеха още депутатите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker