Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент е длъжен да плаща и за отопление на общите части

Pan.bg 05 дек 2019 | 19:33 views (349) commentaries(2)
img
frognews.bg


Всеки собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост е длъжен да участва в разходите за отопление на общите части. Правото на ЕС допуска национална правна уредба, която предвижда това.

Такова е огласеното днес решение на Съда на Европейския съюз по две дела. Те са на „ЕВН България Топлофикация“ съответно срещу Николина Стефанова Димитрова и Митю Симеонов Димитров.

В делата Съдът разглежда съвместимостта с правото на ЕС на национална правна уредба в областта на топлоснабдяването.

Магистратите приемат, че директивите за правата на потребителите и за нелоялните търговски практики допускат национална правна уредба, която задължава собствениците на апартамент в сграда - етажна собственост, присъединена към система за централно отопление, да участват в разходите за топлинна енергия за общите части на сградата и за сградната инсталация.

Те могат да бъдат задължени да платят, въпреки че индивидуално не са поръчвали доставката на отопление и не са го използвали в своя апартамент.

Подадените от „ЕВН Топлофикация България“ искове са срещу собственици на имоти в сгради в режим на етажна собственост. От ответниците се иска да платят сметките си за топлинна енергия за сградната инсталация и общите части, което те отказват да направят.

Николина Димитрова и Митю Димитров изтъкват, че макар сградата им да е топлоснабдена от система за централно отопление въз основа на договор за доставка, сключен между етажната собственост и доставчика, самите те не са давали индивидуално съгласие да получават централно отопление и не го използват в своя апартамент.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Borei 05 дек 2019, 20:16
   
  5
   
  0

  Добре дошли в новият световен ред!!!

  При тях рекетът си е нещо нормално!
  А вие очаквахте, да ви защитят интересите?
  Фирмите и капитала при тях имат право... Меркел, която унищожи Германия и сега страната плаща всяка година милиарди да храни навлеци, не я наказват. А е за съд и затвор. Това са те, "еврозаконите"!

  Колко българи мръзнат зимата, понеже нямат пари да си плащат парното за панелките, останали от социализма. Но според тези евро-идиоти, без да знаят за какво изобщо става въпрос в нашата страна, ги карат да плащат за тръбите, които минават през апартаментите им, или за стълбището, макар и да са си отрязали радиаторите в апартамента и да не ползват услугите на Топлофикация!

  Не ни трябва такъв "съюз" с такива представи за "право"! Джендърски представи!

 2. #2
  THUNDER 05 дек 2019, 23:41
   
  3
   
  0

  На запад нито блоковете, нито апартаментите, нито общите площи са като при нас. Освен това разхода им за отопление като % от заплатата им е далеч, по-нисък от нашия. Могат да си позволя да отопляват, и общите жилищни площи и гаражите.

  Тук за една лампа в коридора стават граждански войни

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker