Модулираният разузнавателен контейнер на Сааб действа в Либия

Pan.bg 24 юни 2011 | 17:05 views (1708) commentaries(0)
img Cook Communications

Модулираният разузнавателен контейнер на Сааб играе ключова роля в продължаващата в Либия операция „Обединен защитник”

Швеция дава своя принос към въздушните операции в Либия за поддържане на зоната, забранена за полети, в съответствие с решение на Съвета за сигурност на ООН.
Основната задача е тактическо въздушно разузнаване, за което капацитетът на модулирания разузнавателен контейнер на изтребителя „Грипен” играе ключова роля. До момента са направени повече от 80 000 снимки с висока резолюция и според шведските ВВС снимките се използват дори за изработка на триизмерни изображения.
С модулирания разузнавателен контейнер на Сааб самолети изтребители могат да придобият подобрени разузнавателни способности. Системата дава 360 градусов обзор, максимална гъвкавост при избор на сензори, включително електрооптични сензори и синтентично-апертурен радар и способност за работа както през деня, така и през нощта.
Характеристиките на системата включват способност за заснемане на висококачествени изображения от средна до голяма височина на висока скорост, визуализиране почти в реално време и предварителна оценка на изображенията докато самолетът е все още във въздуха. Системата може да работи както като автоматична, така и като ръчна. Модулираният дизайн дава възможност за инсталиране на нови технологии в бъдеще и така системата има потенциал за функционален растеж.
Сааб получи поръчка от FMV (Шведската агенция за отбранително имущество) през декември 2001 г. за разработването и доставката на разузнавателни контейнери за изтребителя „Грипен”. Системата за пръв път бе използвана през 2005 г. Миналата година Сааб получи поръчка от FMV за по-нататъшно развитие на системата, включващо способности при мисии през нощта и подобрен интерфейс за пилотите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker