Франция получи първият ударен вертолет EC-665 „Тигър” версия HAD

Pan.bg 22 юни 2011 | 15:55 views (2420) commentaries(0)
img svodka.start.bg

Генералната дирекция по въоръженията (DGA) на МО на Франция е приела първият ударен вертолет EC-665 „Тигър” версия HAD (Helicoptere d'Appui Destruction) производство на компанията „Еврокоптер”.

Според информация на „Джейнс дифенс уикли”, вертолетът е бил предаден на центъра за летателни изпитания DGA в авиобазата „Казо” на 23 май, но за това едва сега стана известно.

„Тигър”-ра е най-новият ударен вертолет на световния пазар. До сега за ВС на четири държави са поръчани общо 206 машини от този тип (80 ед. – Франция, 80 ед. – Германия, 24 ед. – Испания и 22 ед. – Австралия. От 80-те вертолета за френските ВС, 40 ще бъдат във вариант за съпровождане и огнева поддръжка HAP, а другите 40 в многоцелевата версия HAD, която е предназначена освен това и за водене на разузнаване и борба с бронирани цели на противника.

В момента на въоръжение в армейската авиация на СВ на Франция (Aviation Legere de L'armee de Terre - ALAT) са приети 24 вертолета EC-665 версия HAP (Helicoptиre d'Appui Protection). В началото на юни няколко машини от тази версия изпълниха полети от борда на френския военен десантен кораб Tonnerre (L9014), клас Мистрал, в рамките на операцията на НАТО против Либия. По-рано вертолети „Тигър” HAP осигуряваха поддръжка на френските подразделения в Афганистан.

Максималното тегло при излитане на вертолета „Тигър” HAD, предназначен за доставка на ВС на Франция и Испания, е 6,6 т (с 500 кг повече от HAP). Той има подобрена балистична защита, нова система за радиоелектронна борба, система за опознаване „свой-чужд” и форсирани двигатели MTR390-E, които са с 14% по-мощни от двигателите на версията HAP и са адаптирани за експлоатация в горещи високопланински условия. Френския „Тигър” HAD ще има възможност за носене и пуск в различни комбинации на осем ракети от семейството AGM-114 „Хелфайър” клас „въздух-земя”, разположени на две пускови установки M299
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker