ВВС на Великобритания: Сваля се оборудване от изтребители Typhoons, за да се поддържат изправни самолетите в операцията срещу Либия

Pan.bg 16 юни 2011 | 15:16 views (2076) commentaries(0)
img www.dailymail.co.uk
Краските ВВС свалят оборудване от най-новите си изтребители Typhoon, за да поддържат в изправност самолетите, участващи в операцията срещу Либия.
Три самолета Typhoon, всеки от лойто струва 125 милиона британски лири, се ‘канибализират’ във военновъздушната база Конингсби, за да се задоволи острата нужда от резервни части.
Към момента осем изтребители Typhoon участват в операцията на НАТО „Обединен защитник”, а други носят бойно дежурство на Фолклендските острови.
С цел пестене на финанси командването на ВВС не е поръчало достатъчно резервни части за изтребителите, които влязоха в експлоатация преди две години. Това довежда през март до спиране от полети на три изтребителя, за да може да се поддържат максимален брой самолети Typhoon в изправно състояние.
Според депутатът от Консервативната партия Крис Хийтън-Харис това е „безобразно прахосване пари на данъкоплатците да имаш склад със залежало имущество на стойност 375 милиона лири, за да поддържащ останалите самолети в летящо състояние. Резервните части лесно можеха да бъдат предвидени и включени в първоначалния договор за закупуване на изтребителите. ВВС трябва веднъж завинаги да се отърсят от тази порочна практика и да решат логистичните проблеми веднъж завинаги, като процесът трябва да се води от министрите”.
Според капитан III ранг Nigel ‘Sharkey’ Ward, летял на палубните изтребители Harrier и награждаван за участието си във Фолклендския конфликт, ” Typhoon са астрономически скъпи изтребители и не са подходящи за изпълнение на задачи извън въздушното пространство на Великобритания”.
Министерството на отбраната счита, че проблемът ще отпадне през 2015 година, когато ще има достатъчно резервни части в складовете.
Според бригадния генерал от резерва на ВВС Andrew Lambert тази практика да се вземат части от един самолет за друг „не е нито нова нито необичайна. Но ако казвате, че е по-добре да има достатъчно резервни части, отколкото да се ‘канибализират’ самолети – да, тогава вероятно сте прави. Но ако няма достатъчно пари в бюджета, то тогава се налага. Изтребителите обикновено преминават през шестмесечен ремонт и има логика да се вземе от тях оборудване, ако някой самолет има спешна необходимост от него.”
Според министъра на отбранителните ресурси Peter Luff „това е рутинна мярка. Никой от тези самолети не участва в бойни действия”.
Недостигът на резервни части означава също, че някои
пилоти остават на земята или летят недостатъчно, за да могат да участват в бойни мисии.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker