Армията продава самолети Ан-26, вертолети Ми-24, танкове Т-72

Pan.bg 15 юни 2011 | 15:16 views (13026) commentaries(2)
img Армията продава от танкове до гащи

автор(и): Максим Добрев, Евгени Генов - в."Труд"

Войската започна тотална разпродажба на излишни оръжия и непотребни вещи. На тезгяха са извадени танкове, ракети, одеяла, манерки, чинии, канчета, потници и дори... долни гащи. Министерството на отбраната възнамерява да изкара от търговията до края на годината поне 20 млн. лева.
Освобождаването от ненужното имущество се налага заради редуцирането на въоръжените сили, които до 2014 г. трябва да се свият като шагренова кожа.
Според Бялата книга за отбраната, приета от парламента, тогава трябва да имаме 26 000 щика (сега са 34 000), а основните оръжия на армията трябва да са 80 танка, 280 БТР-а, 20 бойни самолета и т.н. В момента запасите в държавата за мирно и военно време са за близо 7 пъти по-многобройна войска.
Разпродажбата на армейските излишъци, без специалната техника, оръжията, боеприпасите и стоките с двойна употреба, върви само през Софийската стокова борса. Оръжията се реализират на пазара чрез специални търгове.
“От 15 юни започваме да търгуваме на борсата стоки от различни спецификации. Ще предложим например 27 товарни автомобила. Този месец ще извадим и сервитьорски колички, черпаци, термофонни казанчета, чинии, кантари, триони за месо, картофобелачки, буркани и т.н.”, съобщи за “Труд” Дичко Апостолов, управител на “Снабдяване и търговия-МО” ЕООД.
На особен интерес се радвали фурнировани войнишки манерки, защото били уникални. По времето на Варшавския договор се правели само у нас. Асен Савчев, шеф на регионалния сектор на държавната фирма в Божурище, пък обяснява, че на засилен интерес се радват и армейските полеви кухни. Особено онези, които готвят на газ. Те са с 3 казана, всеки с вместимост по 50 л - общо 150 л. Може да се храни цяла рота от стотина бойци на полето.

image
Ан-26

“Много са здрави, практични и удобни.
Идеални са за варене на ракия.
Може би и затова ги изкупуват”, смята Савчев. Неговият сектор държи 238 складови помещения в 15 района, като основните са в Божурище, Доброславци, Суходол, Герман, с. Крушовица и 4-ти км в столицата.
На борсата се търгуват излишъците на армията от цялата страна. Преди да бъдат обявени за продан, комисия в МО им слага цени по категории в зависимост от състоянието. Машините, техниката и съоръженията са подредени в 5 категории според
качеството, а останалите имущества - в три. Всичко се описва в т. нар. протокол ценник. Така нито една стока не може да бъде продадена под посочената в документа цена. От нея брокерите стартират наддаването на борсата.
Зоя Миркова, служителка от сектора в Божурище, обяснява, че стоманените каски се оценяват от 25 стотинки до 1,50 лв. Най-скъпото канче за чай е 70 ст., докато най-евтиното - 10 ст. Походната полева кухня от 150 л първа категория е 1300 лв., а най-лошата пета - 200 лв. Офицерските одеяла от 100% вълна са от 75 ст. до 5 лв. Армейското бельо, което се предлага на борсата, макар че е престояло в складовете, е чисто ново.
Потниците са с цена от 8 до 50 ст. според състоянието. Същата е разценката и за трикотажните фланелки. За белите гащи от американ и хасе с дълъг или къс крачол може да се наддава от 5 ст. за най-евтините и от 35 ст. за най-скъпите.
“През април нашият сектор реализира продажби за 145 000 лв. без ДДС, а миналия месец - за 10 780 лв., но през април продадохме доста автомобили”, пояснява Савчев. Според него те се харчат бързо, защото се изкупували за скрап, резервни части, а някои ги възстановявали и препродавали. Много се търсели джипките, които тръгвали за наддаване с цена около 1000 лв. За камионите ЗИЛ-131 офертите започват от 2200-2500 лв., като цената стига до 4000 лв. Началната цена за “Урал” е 3000 лв. Големият проблем за излишните военни имущества е, че се продават само на едро.
Евгени ГЕНОВ

image
Ми-24

Вземете си палатка от магистралата

Пъстър щанд със стари армейски вещи привлича вниманието на пътуващите от Ст. Загора за Димитровград. Сергията е преди колелото на магистрала “Тракия”.
На нея са сложени каски, противогази, камуфлажни мрежи и облекла, кепета, колани, мешки, сумки, обувки. Ако ви трябва як нож с надпис АК-47 и СССР, мястото е точно това. Цените са символични- от 15 до 25 лв. според големината на острието. Армейска палатка за двама пък струва 35 лв. Каските и противогазите втора употреба са по 15 лв. Повечето дори са надписани. На еднаот каските се мъдри името “ефрейтор Ръжданов”. Войнишкото кепе се харчи по 5 лв., а употребяваните сумки ги дават на цената на едно кафе - 2 лв. Най-много се търсят камуфлажните мрежи по 45 лв. и малките окопни лопатки по 15 лв. Продавачката се казва Хризантема и е дошла чак от Берковица, за да търгува край Ст. Загора.
Максим ДОБРЕВ

Войнишките манерки са уникални

Българските войнишки манерки, облечени в специален фурнир от дърво и смола са уникални, смятат експертите. Към борсата тръгват с цена според категорията от 2 до 13 лв. Навремето са майсторени на ръчна механична преса в малка работилничка на Генщаба, където сега е музеят “Земята и хората” в столицата. От тях са произведени около 50 000 от общо 1 млн. манерки. Първите образци са минали през жестоки изпитания. Пълнили ги с 800 мл вода, колкото е вместимостта им, и ги стреляли с автомат. Куршумите не са успели да ги пробият.
2 млн. каски са произведени за нуждите на армията за последните петдесет години. Моделите от периода 1955-1960 г. са копирали дизайна на немските каски от Втората световна война. Стоманената ламарина за тях е внасяна директно от производителя “Райнметал”, Германия. Тези каски се търсят на пазара, защото имат колекционерска стойност. След това войнишките каски у нас са правени изцяло по руски образец.


Дичко Апостолов, шеф на "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД: 120 бронирани машини и 6 вертолета - на тезгяха

- Г-н Апостолов, защо на Софийската борса не може да се купи само манерка, а тя върви винаги в комплект с друга вещ?

- Не можем да изкараме на пазара само манерки. Имаме около 20 000, малка част от тях са неупотребявани. Манерките вървят примернос ризи, куртки, канчета, платнища и други вещи от екипировката на войника, към които няма голям интерес. Комбинираме ги, за да може всичко да продадем. Нашата задача е да освободим армията от излишните вещи. За 3 г. трябва да изтъргуваме имущества от 90 войскови района. Някои артикули се търсят особено от колекционери. Вероятно заради носталгия по военната служба. Войнишките куртки също не вървят, затова ги комбинираме с черпаци, сервитьорски колички и т.н.

- А търси ли се армейското бельо?

- Неособено. Купуват го определени фирми, които търгуват с този тип стоки. В армията има натрупано голямо количество. През годините запасите са попълвани според тогавашните схващания за водене на война. Въпреки че е престояло в складовете, бельото е ново, от чист памук. Материалите са качествени. Навремето е преминавало през т. нар. военна приемка и компромиси не са се правели.

- Защо на сайта на дружеството не обявявате цените на стоките, които предлагате на борсата?

- Не съобщаваме предварително цените, за да може фирмите, които проявяват интерес,да се свържат с брокера, който обслужва МО. Той започва търгуването от по-високи позиции, за да се постигнат приемливи цени, по-високи от тези в протоколите.

- Защо продавате само на едро? Не може ли гражданин да си купи единична бройка от нещо, което му харесва?

- Нямаме магазини. В бившата агенция “Държавна собственост на МО” имаше и там се предлагаха единични артикули, но тя вече е закрита. Е, и сега има вариант. Освен фирми на борсата може да отиде и физическо лице, обаче трябва да си намери брокер. Трябва да изчака, когато се прекрати предлагането на цялата спецификация и започне нейната разпродажба по отделни позиции.Тогава може да кандидатства за някоя позиция, но сделката не може да е под 1000 лв.

- Каква е съдбата на това, което не намери купувач?

- Преоценява се и пак се предлага - до дупка. Докато се продаде. При нас само около 20% от стоките са нови. Но със заповед на министъра ние приемаме от поделенията само излишни имущества, годни за търговска реализация.

- От кое перо печелите най-много?

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/thumb_275px-T-72BG_Parade.jpg
Т-72

- От автомобилната техника - като се започне от джиповете и се стигне до големите камиони. Особено се търсят товарните автомобили с лебедка за самоизтегляне. Търсят се за дърводобив, за селското стопанство, защото са изключително издръжливи и с висока проходимост. С тях няма закъсване. Има машини, стояли в поделения около 20 г. на открито. При нас не се задържат повече от година и половина. Брокерът ни ги продава с около 20% над първата стойност, на която се оценени.

- Какви оръжия успяхте да продадете за последно?

- Два транспортни самолета АН-26, шест танкови влекача, около 80 специални автомобила, 25 ракети от свалените от въоръжение зенитни комплекси “Двина” и “Волхов”. Тази техника не се предлага на борсата, а я разиграваме на оръжейни търгове, в които участват само фирми с лиценз за такава дейност.

- Колко взехте за самолетите?

- Нищо, защото още не е сключен договорът. Не мога да дам такава информация, преди това да се случи. Има и друго - според закона за задълженията и договорите цените са фирмена тайна и това трябва да се спазва.

- Има ли риск продадените ракети да попаднат в злонамерени ръце и да се използват за тероризъм?

- Въобще няма такава опасност, защото стават само за скрап. Те са продадени без бойна глава, взривно вещество, барутен заряд и без електрониката (ракетата тежи 960 кг, корпусът й е от алуминиево-магнезиева сплав - б. р.). В този вид са годни само за вторични суровини.

- Тази година какви още излишни оръжия ще изкара на пазара МО?

- Ще предложим за продажба шест бойни хеликоптера МИ-24, близо 100 танка Т-72, реактивни системи за залпов огън - около 80 бр., бойни бронирани машини - около 120 бр., няколко хиляди картечници, автомати, снаряди.

- Хеликоптерите в какво състояние са, след като са снети от въоръжение? От каква цена ще се наддава за тях?

- Според техническото състояние първоначалната им цена, от която ще тръгне наддаването, е следната: за два - от 372 000 лв., за още два - от 373 000 лв., за един - от 348 000 лв., и за шестия - от 409 000 лв. Крайният срок за подаване на офертите е 6 юли. На следващия ден ги отваряме.

- И вертолетите ли са обезопасени като ракетите?

- От всички е демонтирана секретната апаратура.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  XXXL 17 юни 2011, 17:56
   
  0
   
  0

  Защо МО не дава ракетите директно за скрап, а ги продава. Не вярвам да има глупаци да ги купуват на по-висока цена от тази на която ще ги продадат за скрап. Чудно ми е как не са изкарали на тезгяха още и Су-25?

 2. #2
  IceCool 22 юни 2011, 17:10
   
  0
   
  0

  :D То не е за смях... Ама почакай, от догодина може и него да видим в листата на обречените...

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker