Почина президентът на Туркменистан! Няма официално потвърждение

Pan.bg 21 юли 2019 | 19:07 views (530) commentaries(0)
img
blitz.bg


Официално кончината на Бердимухамедов не е потвърдена

Почина президентът на Туркменистан Гурбангули Мяликгулевич Бердимухамедов. Това съобщи политологът и директор на Центъра за мониторинг на евразийските проблеми Аслан Рубаев, позовавайки се на местни източници.

Той разказа, че е разбрал за кончината от туркменски бизнесмени. По думите им, работещи в специалните служби хора са съобщили, че това се е случило по време на отпуската на президента. Отбелязва се, че Бердимухамедов е излязъл в отпуск на 15 юли.

Също за смъртта на президента съобщи местен опозиционен Ютуб-канал. Според неговата информация, президентът е починал на 20 юли.

Към този момент официално потвърждение на тази информация няма.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов беше личен зъболекар на своенравния си предшественик, докато не пое кормилото на властта в централноазиатската страна, в която поддържа силен култ към личността и авторитарна власт. Наследявайки на поста първия президент на страната Сапармурат Ниязов след смъртта му през 2006 г., Бердимухамедов първоначално вдъхна надежди за отваряне на бившата съветска република.

Макар да се освободи от някои крайности от времето на Ниязов, който караше сънародниците си да го наричат "Баща на туркмените", обаче новият президент не отпуска контрола на властите върху обществото и на свой ред издига пищни паметници в собствена прослава. На 59 години той е убеден, че ще спечели президентските избори в неделя и изглежда е на път да управлява пожизнено страната, в която няма реална опозиция.

Роденият на 29 юни 1957 г. Бердимухамедов първоначално избира кариера на стоматолог и се грижи за зъбите на Ниязов до 1997 г., когато президентът го назначава за министър на здравеопазването. След внезапната смърт на Ниязов, който управлява еднолично Туркменистан след разпадането на Съветския съюз, Бердимухамедов се издига до върховния пост в държавата с решаващата помощ на тайните служби.

В първите години на управлението си той полага усилия да премахне вездесъщите символи на предшественика си. Статуята на Ниязов от злато е преместена от центъра на столицата Ашхабад в околностите ѝ. Новият президент обаче бързо укрепва властта си по примера на други страни в района, в които преобладава управлението на авторитарни лидери, и въвежда култ към собствената си личност.

През 2015 г. властите откриват в столицата златна конна статуя на Бердимухамедов
с гълъб, кацнал на лявата му ръка. В Туркменистан няма свободен печат. На първа страница вестниците публикуват поеми на президента, а хор от няколко хиляди певци стигна дотам да изпълнява песен, композирана от президента. Леко пропукване в имиджа на Бердимухамедов се появи през 2013 г., когато разпространено в интернет видео го показа да пада от кон по време на състезание.

Държавните медии обаче запазиха мълчание за инцидента. Ако Ниязов пазеше семейството си от публичност, то синът на Бердимухамедов, Сердар, през ноември миналата година беше избран в парламента. Най-влиятелният човек в Туркменистан се появява често и със своя внук Керимугли, който също е голям любител на конете.

Въпреки че при идването си на власт обеща управлението му да се отличава с умереност, Бердимухамедов използва приходите от богатите газови залежи на страна си за разюздано строителство. Той поръча изграждането на президентски дворец за 250 милиона долара в Ашхабад, който е включен в книгата на рекордите Гинес като града с най много сгради от бял мрамор в света.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker