Украйна се скара на България

Pan.bg 09 юли 2019 | 12:00 views (5955) commentaries(12)
img fakti.bg


Българските медии бълват антиукраинско съдържание

От посолството на Украйна в България излязоха с коментар във връзка с публикации в някои български медии, които били с откровено "антиукраинско съдържание" и изкривявали историческите факти с цел оправдаване "престъпната въоръжена агресия на Руската федерация срещу Украйна и незаконната окупация на Автономна република Крим".

Във връзка с това посолството на Украйна у нас се обръща към уважаваните български медии с призив да прилагат премерени подходи в информационната политика на редакциите при осветляването на руската агресия срещу Украйна и окупацията на украинския Кримски полуостров. С оглед на опитите на някои журналисти да ретранслират фалшиви новини и ключови тези на руската пропаганда, от украинското посолство подчертават:

- Автономна република Крим не е била "подарена" на Украйна. Прехвърлянето на "Кримската област от РСФСР в УССР" е осъществено на 19 февруари 1954 г. Основната причина за такова решение е необходимостта от икономическо възстановяване на Крим след неуспешната сталинска политика, депортирането на кримските татари през 1944 година от Крим в Сибир.

Отделно от посолството подчертават, че жертви на сталинския терор през 1944 година в Крим са станали хиляди етнически българи. Обосновката за приемането на такъв Указ е била формулирана като "териториалната гравитация на Кримската област към Украинската ССР, общата икономика и тесни стопански и културни връзки между Кримската област и Украинската ССР". Украйна е превърнала разрушен от световната война, депортации и лошо управление на новите колонизатори Крим в процъфтяващ туристически регион.

- според украинското посолство т. нар. "референдум" в Автономна република Крим на 16 март 2014 г. не е бил "волеизявление на гражданите", а военна специална операция, планирана предварително. Потвърждение за това е издаването на руски медал "За освобождението на Крим" - 20 февруари 2014 г.

- От началото на въоръжената агресия срещу Украйна през март 2014 година Русия е нарушила 407 международни двустранни договора и 80 международни многостранни договора, преди всичко това е нарушение на Устава на ООН.

- брутално нарушение на международните норми, систематични нарушения на правата на човека, дискриминация на кримските татари и етнически украинци в окупирания Крим са осъдени от Общото събрание на ООН с приемането на резолюциите "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и град Севастопол (Украйна)" от 19 декември 2016 година, и "Положението с правата на
човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол (Украйна)" от 19 декември 2017 година, и "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол (Украйна)" от 22 декември 2018 година.

- през декември 2018 година канцеларията на Прокурора на Международния съд в Хага квалифицира въоръжената агресия на Руската федерация като "международен въоръжен конфликт между Украйна и Руската федерация, който възникна не по-късно от 26 февруари 2014 година". До ситуацията в Крим остава прилагано право на международните въоръжени конфликти и след 18 март 2014 г., защото в Крим и Севастопол всъщност е запазено състояние на окупация.

- Украйна има международно признати държавни граници, а също така е една от страните-основатели на ООН, от 1945 година УССР е представена в ООН отделно от СССР.

- От посолството твърдят, че в Украйна няма дискриминация на "рускоезични". Приет е Закон на Украйна за държавния език през април 2019 г. Законът не дискриминирал езиците на националните малцинства и чуждите езици на територията на Украйна. В същото време задачата на закона била да премахне остатъците от дискриминационния подход към украинския език, който е ехо от епохата на Руската империя и СССР. Защото украинският език по време на Русия и СССР е бил забраняван многократно.

За финал на коментара посолството на Украйна подчертава благодарността на украинския народ към България за последователната подкрепа на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украинската държава, непризнаването и осъждането на престъпната руска окупация на Автономна република Крим, както и отделни райони на Донецка и Луганска област.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  Сталин е сгрешил 09 юли 2019, 16:34
   
  26
   
  6

  За териториалната гравитация на Крим към Укропия е пълна смешка. Когато Русия си е върнала тази земя от Османската империя укропска държава въобще не е съществувала. Нещо забравят хохълците да споменат каква е етническата гравитация? Татарите са навлеци в Крим от времената на османците и са причинили неизчислими и неизброими беди на славяните ,както на шашавите хохълци,така и на руснаците. Сталин е трябвало да ги изтреби до крак,както заради съюза им с нацистите,така и за вековната им кръвожадност когато са снабдявали робските пазари в Истанбул със славяни - роби.

 2. #2
  Стойо 09 юли 2019, 16:53
   
  26
   
  7

  Какъв украински език? Все едно да има и македонски език.
  А за изстъпленията на хохолите срещу руснаците в Украйна? За това, че не трябва да говорят на майчиния си руски език.
  А убиствата на руснаци в Одеса? И още много, мчного ...

 3. #3
  Бpутално нарушение на ... 09 юли 2019, 18:13
   
  4
   
  13

  Бpутално нарушение на международните норми, систематични нарушения на правата на човека, дискриминация на кримските татари и етнически украинци в окупирания Крим са осъдени от Общото събрание на ООН с приемането на резолюциите "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и град Севастопол (Украйна)" от 19 декември 2016 година, и "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол (Украйна)" от 19 декември 2017 година, и "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол (Украйна)" от 22 декември 2018 година.

 4. #4
  T. нар. "референдум" в ... 09 юли 2019, 18:17
   
  5
   
  17

  T. нар. "референдум" в Автономна република Крим на 16 март 2014 г. не е бил "волеизявление на гражданите", а военна специална операция, планирана предварително. Потвърждение за това е издаването на руски медал "За освобождението на Крим" - 20 февруари 2014 година.

 5. #5
  За финал ... 09 юли 2019, 18:38
   
  5
   
  10

  За финал посолството на Украйна подчертава благодарността на украинския народ към България за последователната подкрепа на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украинската държава, непризнаването и осъждането на престъпната руска окупация на Автономна република Крим, както и отделни райони на Донецка и Луганска област.

 6. #6
  Кви права беее 09 юли 2019, 20:11
   
  13
   
  4

  Първите обитатели на Крим са кимерийците - трако-иранско племе,после скити,гърци,прабългари,славяни. Татарите са много,много късни навлеци от 13-14-ти век и са причинили неизброими беди както на Киевската Рус,така и по-късно на Русия. Няколко века опожарявят и грабят през лятото в Русия и после продават десетки хиляди роби по пазарите в Истанбул,Бурса,Измир. Русия просто е ликвидирала това гнездо на варвари в Европа. Кви права,кви пет лева за най-жестоките варвари вееее..???

 7. #7
  Тони 09 юли 2019, 22:30
   
  18
   
  2

  Тези от посолството на Укропия не може да ни казват какво да мислим за техните бандеро-фашисти. Крим е РУСИЯ! А Донбас скоро ще го последва! Ние не сме против народа на Украйна! Ние сме против американските продажни подлоги, които воюват срещу своя си народ! Никога няма да ви подкрепим!

 8. #8
  Украйна да мълчи 10 юли 2019, 02:41
   
  9
   
  2

  че напълни щандовете на магазините ни със сладко "Рошен"..... Като ни се кара, да е принципна и да си го вземе....

 9. #9
  Цирк Буш 10 юли 2019, 09:51
   
  9
   
  1

  Отговор на коментар: #8

  Поне да им бяха славянски шоколадите и сладката....а те на хазаро-еврейска фамилия. Тая държава е дървено желязо защото в нея управлявят в някакъв абсурдистки съюз по сметка нацисти и хазари. Цирк Буш.

 10. #10
  Geocom 10 юли 2019, 16:27
   
  7
   
  1

  Автономна република Крим не е била "подарена" на Украйна. Прехвърлянето на "Кримската област от РСФСР в УССР" е осъществено на 19 февруари 1954 г.

  И като не е "подарена" Автономна република Крим какво е правното основание на укрите да я считат за част от измислената си държава. Да не би да са я спечелили със война или пък да са я купили от Русия - как да я спечелят или купят като тяхната измислена държава не е съществувала.

  Второ укрите могат да да разтълкуват какво значи Автономна република Крим - най вече автономна. Нашите запенени соросоиди също да го разтълкуват - не значи ли това че това е съвсем отделна държава и тя сама може да решава дали да е в състава на Украйна, дали в Руската федерация, дали пък да си е отделна.

  Хайде стига с плоската пропаганда.

 11. #11
  rock around the clock 10 юли 2019, 17:04
   
  1
   
  6

  Вярно, Geocom, спри плоската пропаганда.

 12. #12
  Към трудно ... 10 юли 2019, 17:55
   
  1
   
  3

  ... разбиращите и бавно стоплящите ушанки:"Посолството на Украйна подчертава благодарността на украинския народ към България за последователната подкрепа на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украинската държава, непризнаването и осъждането на престъпната руска окупация на Автономна република Крим, както и отделни райони на Донецка и Луганска област."

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker