Армения ще възстанови супер телескоп от времето на СССР (Видео)

Pan.bg 08 юли 2019 | 20:33 views (392) commentaries(0)
img 24chasa.bg/

В Армения ще възстановят единствения радиооптичен телескоп в света, способен да гледа небето в два диапазона едновременно, пише russian.rt.com.

Такъв е бил създаден преди повече от 30 години по уникалния проект на съветския учен Парис Херуни. Той е един от водещите астрономи в Съветския съюз.

През 2000 година изследователската база трябваше да бъде замразена поради липса на средства.

В момента е взето решение да бъде възстановен комплексът. С негова помощ ще могат да се правят нови фундаментални открития.

Парис Херун предлага комбинирането на радио и оптичен телескоп в едно. Благодарение на това резултатите са по-прецизни, а източникът на сигнала е по-лесно откриваем.

Огромният телескоп е заобиколен от изоставени сгради, използвани за обработка на получените от Космоса сигнали. Обсерваторията е изградена в труднодостъпна местност.

Дрон засне огромия изоставен съветски телескоп, построен на 1700 метра надморска височина в планините на Армения. Масивният радиотелескоп "Херуни" се намира до градчето Оргов, сгушено в южните планински части на страната. Построен между 1981 и 1985 г., той се превръща в един от най-мощните и способни обсерватории на 80-те години на миналия век.

Земетресение нанася щети на телескопа през 1987 година, но те са отстранени. Краят на обсерваторията е свързан с разпада на Съветския съюз, допълва dir.bg.

Днес радиотелескопът "Херуни" е собственост на Националният институт по метеорология на Армения. Агенцията търси инвеститор, който да го възстанови.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker