В Украйна се страхуват от технологична катастрофа и замръзване през зимата

Pan.bg 06 юли 2019 | 11:48 views (339) commentaries(0)
img
news.bg


Ръководителят украинската държавна газова компания "Нафтогаз" Андрей Коболев заяви, че Украйна е изправена пред технологична катастрофа, ако в хранилищата не може да бъде нагнетявано необходимото количество газ.

"Ако в началото на отоплителния сезон в хранилищата няма 20 милиарда кубически метра газ, това ще бъде огромен риск от технологична катастрофа. Защото Украйна, без преувеличение, ще замръзне", написа Коболев във Facebook.

По думите му в момента в газовите хранилища на Украйна има 13,8 млрд. куб. м газ. За да постигне целевите показатели, компанията трябва да нагнетява 60 млн. куб. м газ дневно.

"Не може да се спре, забавянето с ден-два ще наруши изпълнението на графика и ще бъде невъзможно да се компенсира изоставането", подчерта още шефът на "Нафтогаз".

Той също така изтъкна, че "Нафтогаз" са решили да отложат изплащането на дивиденти.

"Смятаме за неприемливо да замразим страната и да загубим новата газова война. Готов съм да поема лична отговорност за това решение", заключи Коболев.

В края на юни операторът на украинската газопреносна система "Укртрансгаз" също обяви критичен недостиг на газ в хранилищата.

Беше подчертано, че за обезпечаване работата на технологичното оборудване, собствените нужди и балансиране на системата на компанията за летния период са необходими около 720 млн. куб. м газ.

От "Укртрансгаз" също така съобщиха за голям дълг към доставчици, който възлиза на 4,1 млрд. гривни (малко над 154 млн. долара).

В тази връзка, компанията обяви реална опасност от извънредна ситуация в национален мащаб, за която са били уведомени властите в Украйна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker