Папата: Студентите богослови трябва да се учат на диалог с юдаизма и исляма

Pan.bg 22 юни 2019 | 11:13 views (300) commentaries(2)
img
news.bg


Студентите по богословие трябва да бъдат възпитавани в диалога с юдаизма и с исляма, за да разберат общите корени и различията на нашите религиозни идентичности, заяви папа Франциск на научна конференция в Неапол.По думите му, така студентите ще допринесат за изграждане на общество, което цени разнообразието и насърчава уважението, братството и мирното съжителство, предаде радио "Ватикана".

"Призвани сме за диалог с мюсюлманите, за да изградим бъдещето на нашите общества и нашите градове; призовани сме да ги считаме за партньори в изграждането на мирно съвместно съществуване, дори при наличието на фанатични групи, които са врагове на диалога", подчерта папата.

"Диалогът не е магическа формула, но със сигурност помага за обновление на богословието, когато се приема сериозно, когато е насърчаван и подпомаган от преподаватели и студенти, както и с други форми на познание и с други религии, особено юдаизма и исляма." - посочи главата на Римокатолическата църква.

Говорейки пред учени и преподаватели по богословие, папата подчерта, че богословието е призвано да бъде "богословие на гостоприемството, което да развие автентичен и искрен диалог със социалните и граждански институции, с университетски и изследователски центрове, с религиозни лидери и с всички жени и мъже с добра воля, за изграждане на мира на едно приобщаващо и братско общество и за съхранение на творението".

От Неапол папа Франциск призова за "богословие на приемането", основано на диалога и Евангелската вест, което допринася за изграждането на братско общество сред народите на Средиземноморието.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  jeliazko3y 22 юни 2019, 12:57
   
  2
   
  0

  А папата да вземе да помоли чалмите и евреите за толерантност към християните .Да ама не ,затова навсякъде опява че трябва да приемаме мангалите и да се подменя християнското население. Или ватикана сега си спомня че е ограбвал арабвския свят в името на Христа, за богатеят кардиналите му.

 2. #2
  Милениум 23 юни 2019, 06:55
   
  2
   
  0

  А папата не учи ли студентите по богословие да целуват обувките на представителите на юдаизма и исляма? Или на ония езичници от хиндуизма и тибетизма? Нещо май,а?

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker