Томислав Дончев иска основно образование като задължение от Конституцията

Pan.bg 15 май 2019 | 13:33 views (321) commentaries(0)
img
news.bg


Има безотговорни родители, които не правят необходимото децата да бъдат в клас. Затова се налага промяна в Конституцията, която да наложи задължително основно образование. За това се обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг след заседание на Координационното звено по механизма за обхващане и задържане на деца в образователната система.

Налице са проблеми с мерките за принуда, които правителството се старае да наложи, констатира още Дончев. Глобите по Закона за предучилищното и училищното образование се оказвали неефективни.

От 11 000 сигнала за отсъстващи от училище деца са наложени едва 300 акта.

Иначе механизмът за обхващане и задържане на деца в образователната система работил според Дончев.

По процедурата от последните две години след старта на механизма са върнати в клас над 40 000 деца и ученици. В същото време броят на новодоотпадналите през тази учебна година намалял с 3 пъти. Спрямо данните, представени от вицепремиера, в сравнение с учебната 2016/2017 година броят на отпадналите е спаднал с 4 пъти.

По думите на Дончев нямало как този резултат да е постигнат само с усилията на структурите на МОН, затова са мобилизирани социални работници, медиатори, служители на местната власт.

Имаме 453 ученици на 18 години, които са записани в клас, а това са положителни странични ефекти от усилията, изрази мнение вицепремиерът. "Ключът за това упражнение е всички да работим заедно", каза още той.

През следващите месеци структурите ще работят за гаранции включените деца в системата да бъдат задържани, като Дончев акцентира и върху превенцията, както и върху положителните стимулиращи мерки за подпомагащите органи.

Работата по механизма остава основна задача на правителството и когато имало политическа воля, имало и резултат. Това обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Децата трябва да бъдат ангажирани в учебния процес, да придобият ключови компетентности, а промени в постановлението целят ежедневна реакция на училищата и детските градини, за да се осигури присъствието на децата в училище. Най-голям остава проблемът с ромските квартали.

Оправдания за отсъствие от училище най-често са липсата на билет за градски транспорт или "банкет", изтъкна просветния министър. Учителите все повече трябва да бъдат лидери в образователния процес според него. Предвиждат се и допълнителни възнаграждения за служителите, които работят с децата, както и назначения на образователни медиатори.

Настъпват месеците на така наречената трудова мобилност, в която децата
заминават с родителите си и спират да посещават училище.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков от своя страна уточни, че се търси ресурс в системата за мотивация на социалните работници в екипите по механизма за обхващане и задържане на деца в образователната система.

Социалните работници наброяват над 1 000 служители.

Иначе социалното министерство е предприело мерки за социално подпомагане с отопление през зимните месеци за семейства с деца, които не посещават учебни занятия.

Надежда Динева
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker