5 неща, които издават, че катаджията ще си поиска подкуп

Pan.bg 15 май 2019 | 13:27 views (537) commentaries(0)
img
auto.blitz.bg


Експертите по установяване на корупционни практики изброяват 5 признака на ситуация, при която служител на КАТ може да изнудва шофьор за подкуп.

Познаването на подобни ситуации би помогнало на собствениците на автомобили не само да спестят пари, но и да не станат съучастници в престъпление.

На първо място, експертите уверяват, че водачът трябва да е нащрек, ако в процеса на проверка на документите служителят на правоприлагащия орган твърде настойчиво се интересува от състоянието на собственика на колата. Едновременно с това служителят на КАТ може да задава неочаквани въпроси и дори да подуши отблизо шофьора. Тези признаци показват, че пътният полицай се готви да състави протокол за пиян шофьор зад волана и е възможно по-късно да изнудва подкуп.

По-явно за парично възнаграждение намекват полицаи, които казват на шофьора, че трябва да премине медицински преглед, но не му оформят акт за спиране на шофьорските права. Това предполага, че служителят на правоохранителните органи всъщност не възнамерява да извърши процедурата, а по този начин заплашва събеседника си.

Третият знак, който издава нечистите намерения на служителя на КАТ, е неговото настоятелно желание да претърси вътрешността на колата, а понякога и да обискира собственика ѝ. Тези действия обаче трябва да се провеждат под строгото наблюдение на свидетели или на обектива на камера. Следователно, ако условията на претърсването не са изпълнени, това ясно показва опит на служителя на реда да подхвърли забранени вещества на собственика на колата и впоследствие да го „освободи“ срещу подкуп.

Един от най-старите начини за намек за подкуп към шофьор, използван от служителите на КАТ, са опитите да бъде убеден водача на МПС, че е извършил някакво нарушение, например пресичане на непрекъсната двойна линия, което е било забелязано от негов колега.

И накрая, автомобилните инспектори явно намекват за подкуп в случай, че започнат да говорят за нарушения на собственика на колата извън или вътре в патрулката при изключен видеорегистратор. В такава ситуация експертите съветват водача веднага да включи камерата на мобилния си телефон. Записването на случващото се е неизгодно за безскрупулните катаджии и те бързо прекратяват всякакви опити за рекет. /auto.blitz.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker