Финансовият министър на САЩ: Надявам се, че търговските преговори между Вашингтон и Пекин наближават "последния кръг"

Pan.bg 15 апр 2019 | 07:05 views (304) commentaries(0)
img
.pik.bg


Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че американско-китайското търговско споразумение ще отиде по-далеч от предишните усилия за отваряне на китайските пазари за американските компании и се надява, че двете страни са "близо до заключителния кръг" на преговорите, съобщи „Ройтерс”, цитирани от „Фокус”.Мнучин, говорейки пред репортерите в кулоарите на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, каза, че той и американският търговски представител Робърт Лайтизър ще проведат два телефонни разговора през следващата седмица с вицепремиера на Китай Лиу Хе. Длъжностните лица обсъждаха и дали са необходими повече лични срещи за сключване на споразумение.

"Надяваме се, че се доближаваме до последния кръг, на който ще затворим въпросите“, не скри оптимизма си Мнучин.

Пекин и Вашингтон търсят споразумение за прекратяване на ожесточена търговска война, белязана от взаимно увеличаване на вносните мита, които струват на двете най-големи икономики в света милиарди долари, нарушаване на веригите за доставки и разтърсване на финансовите пазари.

Съединените щати търсят обширни промени в китайската икономическа и търговска политика, включително нови защити за американската интелектуалната собственост, прекратяване на принудителните трансфери на технологии и кражбата на търговски тайни. Вашингтон също така иска Пекин да ограничи промишлените субсидии, да отвори икономиката си по-широко за американските компании и да увеличи покупките на американска селскостопанска, енергийна и промишлена продукция, за да намали търговския дефицит в размер на 419 млрд. долара с Китай.

Запитан дали отварянето на пазара в споразумението ще надхвърли предвиденото в преговорите по двустранните инвестиционни договори през 2016 г., Мнучин отговори:


„Ние постигаме напредък, но нека бъдем тактични. Това не са обществени преговори. Това е много, много подробно споразумение, което обхваща въпроси, които никога не са били разглеждани досега. Това е много повече от всеки двустранен инвестиционен договор."

Преговорите по двустранните инвестиционни договори, водени от администрацията на бившия президент Барак Обама, спряха, след като Китай отказа да удовлетвори исканията на САЩ за отваряне на значими сектори от икономиката си за чуждестранни инвестиции. Преговорите не бяха продължени от администрацията на Доналд Тръмп, която вместо това наложи митата на китайските стоки, които от своя страна доведоха до настоящите преговори.

Мнучин каза, че двете страни преговарят за споразумение от седем глави, които биха били „най-съществената промяна в търговските отношения за 40 години“.

Той каза, че сделката ще има "реално принудително
изпълнение от двете страни", добавяйки, че Съединените щати са готови да бъдат подложени на наказания, ако не спазват ангажиментите си по сделката.

"Очаквам, механизмът за правоприлагане да работи и в двете посоки, да спазим ангажиментите си и ако не го направим, да има някакви последици както за нашата икономика така и за икономиката на Китай", каза министърът на финансите.Мнучин играе ключова роля в преговорите с Китай.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker