Лондонски съд осъди Асанж, по друго обвинение в САЩ го чакат до 5 години затвор

Pan.bg 11 апр 2019 | 17:42 views (418) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Създателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж бе признат за виновен за нарушаване на гаранцията си във Великобритания, а в САЩ му е повдигнато обвинение в конспирация за компютърен пробив в класифицирана информация.

Първата му присъда, която бе произнесена за минути от британски съд, го застрашава с до 12 месеца затвор – решението ще бъде взето от друга инстанция, но съдията отбеляза, че Асанж се е държал като "нарцисист, който не може да преодолее собствения си егоистичен интерес".

Първото му изслушване по американското обвинение ще бъде чрез видеовръзка на 2 май. По него Асанж може да бъде осъден на до пет години затвор, съобщи американското правосъдно министерство. В САЩ той е обвинен, че е заговориничил с бившия армейски анализатор Челси Манинг и ѝ е помогнал да разбие пароли за достъп до поверителна информация. Прокуратурата пише, че Асанж е тласкал Манинг да го снабди с повече данни и цитира един от разговорите им, в който тя казва "След този ъплоуд нямам нищо друго", а той отговаря: "Според моя опит любопитните очи не остават празни."

Администрацията на предишния президент Барак Обама реши да не повдига обвинение на "Уикилийкс" с мотива, че работата на организацията е подобна на журналистическа дейност, която е под закрилата на Първата поправка на конституцията.

Специалният прокурор Робърт Мюлър подчерта ролята на "Уикилийкс" в разследването си на руската намеса в изборите през 2016 г. Сайтът публикува имейли на Хилъри Клинтън, които, според службите, са откраднати от Русия в опит да подкопаят подкрепата за нея.

Едуард Сноудън, който получи убежище в Русия, коментира: "Американското обвинение срещу Асанж е невероятно слабо. Обвинението, че е опитал (и не е успял?) да помогне да се разбият пароли по време на световноизвестната си дейност е публично вече почти десет години – това обвинение прокуратурата на Обама отказа да повдигне с мотива, че е заплаха за журналистиката."

"Не е необходимо да съм съгласен с цялата журналистическа дейност на даден човек, за да съм на мнението, че не е допустимо той да бъде арестуван заради нея", изтъкна още Сноудън.

Обвинението на САЩ срещу Асанж

Разследващият журналист Глен Грийнуолд, който работеше със Сноудън, заяви: "Правосъдното министерство казва, че част от действията на Асанж – освен, че е помогнал на Манинг да се снабди с документите –
е, че я е окуражил да намери още документи, които той да публикува. Журналистите непрекъснато правят това с източниците си – това е криминализация на журналистиката."

Американският съюз за граждански свободи също критикува обвинението с думите, че едно дело срещу Асанж заради публикациите на "Уикилийкс" би било "безпрецедентно и неконституционно и ще отвори вратите за наказателни разследвания срещу други новинарски организации. Нещо повече – да бъде съден чуждестранен издател за нарушаване на американските закони за поверителност ще бъде особено опасен прецедент за американските журналисти, които редовно нарушават чужди такива закони, за да съберат информация от обществен интерес."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration
eXTReMe Tracker