Появи се СЛУХ, за платени на Интерпол 20 млн подкуп от Василев

Pan.bg 22 мар 2019 | 13:42 views (486) commentaries(0)
img
frognews.bg


Банкерът Цветан Василев е платил около 20 млн евро на служители в Интерпол, за да свалят от издирване съпругата му Антоанета и дъщеря му Радосвета. „Новината“ трябвало да се пласира чрез медиите под контрола на Делян Пеевски, както и в чужди издания.

Това бил един от вариантите, които са обсъждали висши прокурори и МВР-шефове на съвещание при главния прокурор Сотир Цацаров като ответен удар на Интерпол. Сбирката се състояла дни след 15 февруари, когато държавното обвинение е получило решението на Международната организация на криминалната полиция. Това съобщиха за Фрог нюз, източници от магистратурата. Участниците били направо същисани от шамара, който са получили по повод искането Антоанета и Радосвета да бъдат търсени по целия свят.

Интерпол обяви, че е заличила личните данни на съпругата и дъщерята на банкера Цветан Василев от базата си с данни. Двете имат обвинения за пране на пари от 2017 г. и също като бившия собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха обявени за международно издирване. Василев е в Сърбия, където продължава да тече процедура по екстрадиция. Междувременно делото за източване на КТБ започна в спецсъда с масово неявяване на свидетели на прокуратурата.

Решението на Интерпол за това беше остро критикувано от българската прокуратура. От държавното обвинение оспорват мнението на Интерпол, че издирването на двете жени е с политически мотиви. Нито Сотир Цацаров, нито заместникът му Иван Гешев обаче казват и дума за мотивите, аргументите и доказателствата, които са представили в централата в Лион, Франция. Те очевидно са крайно неубедителни, щом е взето решение имената на издирваните Антоанета и Радосвета да бъдат свалени, коментират юристи. Те се учудват и на твърдението на обвинението, че ще оспори решението, защото то е взето от висшия орган на Интерпол. Пред кого ще го обжалват? Трябвало е да приложат достатъчно силни доказателства за своето искане, но очевидно нямат такива. Забавянето на решението на Интерпол е заради сложната процедура по проучване на фактите около искането. Извършени са множество проверки, зесечени са твърдения, съпоставени документи и пр.

Припомняме, че срещу Цветан Василев бе повдигнато обвинение, че е организирал убийство на Делян Пеевски. Прокуратурата дори арестува трима заподозрени. Те обаче бяха пуснати от съда с аргумента, че няма нито едно доказателство за подобен заговор. Наложи се Цацаров
да признае, че е станала грешка.

Самият Василев многократно заявява, че е готов да отговаря по всички обвинения чрез конферентна връзка или по други начини, предвидени в закона. От прокуратурата отказват и настояват да се върне в България. Той обаче е категоричен, че ако го направи има опасност за живота му и никакви гаранции за безопасността на семейството му.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker