18 август 1682 г. Петър I става цар на Русия Младият Петър учи основите на западната военна наука от европейск

Pan.bg 18 авг 2018 | 11:48 views (503) commentaries(2)
img fakti.bg


Младият Петър учи основите на западната военна наука от европейски войници и авантюристи, които живеят в Чуждестранно селище близо до Москва

На 18 август 1682 г. Петър I става цар на Русия. Петър Алексеевич е най-малкият син на цар Алексей Романов от втората съпруга на царя - Наталия Наришкина. От първия си брак с Мария Милославска, Алексей има 13 деца, като само двама от синовете му го надживяват - престолонаследникът Фьодор (бъдещ Фьодор III) и Иван (бъдещ Иван V), като и двамата имат сериозни здравословни проблеми.

След смъртта на Фьодор III през 1682 г. избухва борба за власт между родовете на двете съпруги на Алексей - Наришкини и Милославски. Болярската дума преценява, че Иван е неспособен да управлява, поради физически и умствени недъзи, и избира за цар десетгодишния Петър, като определя за регент майка му. В отговор, по-голямата сестра на двамата, София Алексеевна, организира бунт на стрелците, постоянната армия на руските царе, към който се присъединяват и многобройни тълпи от граждани на Москва. По настояване на София, която поема властта, и Петър, и Иван са избрани за царе, като на Иван се отдават почести като на по-старши.

Петър Алексеевич прекарва следващите няколко години в предградията на Москва, обграден от приятели от болярските среди. Той експериментира с корабостроене на езерото Плешчеево при Переславъл Залески, като построените няколко кораба се използват за военни игри. Младият Петър учи основите на западната военна наука от европейски войници и авантюристи, които живеят в Чуждестранно селище близо до Москва.

През лятото на 1689 г. Петър и поддръжниците му планират да отстранят от регентството София, чиито позиции са отслабени от две неуспешни войни с Кримското ханство. Когато научава за това, тя започва да подготвя нов бунт на стрелците, но Петър е предупреден и успява да я отстрани и да я изпрати в манастир. Въпреки успеха си, той не получава реален контрол върху управлението, като мястото на регент е заето от майка му Наталия Наришкина.

Едва след нейната смърт през 1694 г. той става напълно независим. След смъртта на Иван V през 1696 Петър I става и формално единствен владетел на Русия. Той провежда политика на модернизация на руската държава, а териториалното разширение по негово време я превръща в една от основните


европейски сили. Затова е наричан още Петър Велики. Той е и първият император на Русия от династията Романови.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 18 авг 2018, 12:16
   
  9
   
  0

  ПЕТЪР- I НАИСТИНА Е БИЛ ВЕЛИК,

  КАКЪВТО Е ЗА НАС СИМЕОН ВЕЛИКИ !!!

 2. #2
  Чешърски котарак 18 авг 2018, 16:39
   
  6
   
  0

  Петър Първи е превърнал Русия от средновековна и изостанала страна в могъща и развита морска ,и индустриална европейска държава. Превел я е през революционни промени в положителна насока.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker