В Швеция сексът без съгласие вече е изнасилване

Pan.bg 25 май 2018 | 12:50 views (905) commentaries(4)
img
dnevnik.bgШвеция прие нов закон, според който сексът без съгласие е изнасилване, дори и при липсата на заплаха или употреба на сила, предаде Би Би Си.

Според новия закон, който ще влезе в сила на 1 юли, трябва да бъде дадено ясно съгласие - в устна форма или физически. Вече няма да е необходимо да се доказва, че е имало насилие или че жертвата е била в уязвима ситуация, за да се реши, че е извършено изнасилване.

Активисти приветстваха промените, но според критици законът няма да увеличи броя на присъдите за изнасилване.

С новото законодателство, което бе прието в парламента с 257 гласа "за" и 38 "против", Швеция се присъединява към няколко други страни от Европейския съюз като Великобритания и Германия, където сексът без съгласие се смята за изнасилване.

Какво казва новият закон

Според него липсата на съгласие е достатъчна, за да има престъпление. Когато законодателството беше предложено, правителството се обоснова с думите, че "то се основава на очевидното: сексът трябва да бъде доброволен".

В одобрения текст изразяването на съгласие не е условие за секс, но се посочва, че пасивността не е знак за съгласие за секс. "Ако един човек иска да извърши сексуална дейност с някого, който е пасивен или дава двусмислени сигнали, той или тя трябва да разбере дали другият човек иска".

При предишната уредба, за да има присъда за изнасилване, прокурорите трябваше да доказват, че извършителят е употребил насилие или че жертвата е била в уязвимо състояние, например под въздействието на алкохол.

В закона се въвеждат две нови престъпления – "изнасилване поради небрежност" и "сексуална злоупотреба поради небрежност", които ще се наказват с четири години затвор. "Аспектът, свързан с небрежността, се фокусира върху факта, че една от страните не е участвала доброволно", обясни правителството.

В повечето страни в Европа изнасилването се дефинира като сексуален акт, извършен с употребата на насилие или заплаха. Държавите, в които сексът без съгласие се смята за изнасилване, са Великобритания, Ирландия, Белгия, Люксембург, Германия и Кипър.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Адвокат 25 май 2018, 14:35
   
  4
   
  0

  Най-добре е да се подписва двустранен протокол!

 2. #2
  Пазещ тишина 25 май 2018, 14:49
   
  4
   
  0

  Аз си мисля,че съгласието трябва да е в писменна форма защото единият, участващ в сексуалния акт в случая, няма да може да говори. За да не се получава "сексуална злоупотреба поради небрежност".

 3. #3
  ВБА 25 май 2018, 16:49
   
  3
   
  0

  Записваш на смартфона, докато каже ДА, иначе пандиз. Така трябва и със съпругите иначе пак пандиз. Бая народ, ще остане на сухо, а не само, когато главата я боли или е изморена. Що народ, ще се юрне към "труженичките" и семейния бюджет, ще олекне... е има и изключения....Погледнато от друг ракурс това е лобистки закон, който подпомага изкарването на лесни пари въпреки, че си е тежък физически "труд".....

 4. #4
  Тома 25 май 2018, 17:49
   
  4
   
  0

  Отговор на коментар: #1
  Няма да е достатъчно. Трябва да се завери нотариално

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker