Прокуратурата разследва строежа на оградата по границата

Pan.bg 22 фев 2018 | 00:02 views (357) commentaries(0)
img
Гласове

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление от общ характер във връзка със строежа на оградата по българско-турската граница. Това се разбира от съобщение на държавното обвинение, изпратено ден след като от БСП поискаха отговор от главния прокурор какво се случва с работата по сигналите за нарушения и по докладите, изготвени от ДАНС и АДФИ.
Прокуратурата разследва строежа на оградата по границата

В края на миналата година Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата работи по сигнала на бившия депутат Велизар Енчев е на депутата от левицата Елена Йончева.От съобщението на държавното обвинение днес се разбира, че сигналът на Енчев е постъпил на 10 март миналата година. В него се твърдят нарушения при строежа на оградата и че изграждането й неправомерно се осъществява от фирми на политическа партия "Патриотичен фронт" при наличие на данни за "свързани лица", както и че цените по договорите са многократно завишени."От Върховна касационна прокуратура е изискана съответната документация от областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те предприемат и организират всички действия във връзка с проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното препятстващо съоръжение. Средствата се одобряват от Министерския съвет, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител", се разбира от съобщението.След постъпването на документите прокурор от Върховната касационна прокуратура възлага на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши проверка по отношение възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българско-турската граница.Проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности, и функционирането на съоръжението е възложена и на ДАНС.Решението на прокурор от специализираната прокуратура да образува досъдебно производство е от 19 декември миналата година.По делото е назначена инженерно–техническа експертиза, чието заключение се очаква.
На 9 февруари 2018 г. до главния прокурор е постъпило искане от народните представители Елена Йончева и Крум Зарков за предоставяне на информация във връзка с подадения от парламентарната група "БСП за България" сигнал и конкретно съдържащо искане за предоставяне на доклада на ДАНС с резултатите от извършената проверка.Искането е изпратено на компетентната прокуратура – Специализираната прокуратура. На 21 февруари 2018 г. наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура е изпратил отговор до народните представители, като е посочил, че докладът на ДАНС представлява част от доказателствените материали и не може да им бъде предоставен. Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното производство към настоящия момент сериозно би затруднило разследването и разкриването на обективната истина, се разбира още от съобщението.
adnow
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker