Индия няма първа да използва ядрено оръжие, поне засега

Pan.bg 16 авг 2019 | 17:34 views (305) commentaries(0)
img
news.bg


Индия се придържа към ангажимента си да не използва първа ядрени оръжия, но бъдещата политика ще зависи от ситуацията, заяви министърът на отбраната в петък, който анализаторите заяви, че е въвел ниво на неяснота в основната доктрина за национална сигурност, съобщава "Ройтерс".

Индия се обяви за ядрена сила след провеждането на подземни тестове през 1998 г., а дългогодишният съперник Пакистан отговори със собствени тестове скоро след това. Оттогава ядрените експерти казват, че съперниците разработват ядрени оръжия и ракетите за тях.

При посещение в Похран в Западна Индия, мястото на ядрените тестове, министърът на отбраната Райнат Сингх отдаде почит на покойния бивш премиер и уважаван лидер на управляващите индуски националисти Атал Бехари Вайпайе за превръщането на Индия в ядрена сила.

"Похран е областта, която стана свидетел на твърдата решимост на Атал Джи да превърне Индия в ядрена сила и остана твърдо ангажирана с доктрината на "Без първа употреба".

"Индия стриктно се придържа към тази доктрина. Какво ще се случи в бъдеще, зависи от обстоятелствата. "

По време на тестовете Индия заяви, че се нуждае от възпиране срещу ядрено въоръжен Китай, но също така отдавна е загрижена за ядрените възможности на Пакистан.

Шекхар Гупта, политически коментатор и експерт по отбрана, заяви, че изглежда правителството има отворено мнение по въпроса за "не първа употреба" на ядрени оръжия.

Коментарите могат да бъдат насочени към Пакистан, който по-рано заяви, че е необходимо да се разработят малки ядрени оръжия за възпиране на внезапна атака от Индия.

"Райнат Сингх е премерен и не говори празни приказки. Той не сигнализира за промяна, но за отворено отношение към за NFU (без първа употреба) от ядрената доктрина на Вайпайе", обяснява Гупта.

Напрежението между двете страни се увеличи след намерението на Индия да отмени автономията в спорния регион Кашмир, причина за две от трите им войни.

Випин Наранг, експерт по ядрени въпроси в САЩ обяснява, че коментарите на Сингх са знак, че политиката за "без първа употреба" може да се промени в бъдеще.

"Не се заблуждавайте: към момента това е най-високото официално изявление - директно от министъра на отбраната - че Индия може да не бъде обвързана завинаги с доктрината да не използва първа ядрено оръжие", допълва Наранг.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker