Каракачанов за ветото на Радев срещу сделката за Ф-16 - военният министър разказа виц за акта на президента

Pan.bg 23 юли 2019 | 22:44 views (556) commentaries(0)
img
pik.bg/


Военният министър Красимир Каракачанов коментира първо пред ПИК от Охрид наложеното от президента Румен Радев по-рано днес вето върху Закона за ратификация на договора за покупка на изтребители Ф-16.- Г-н министър, днес президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за Ф-16 с два мотива. Намирате ли ги за основателни?

- Честно казано, като чета мотивите, че нямало достатъчно обществен дебат и че не трябвало законът да минава на две четения в един ден, не ги намирам за сериозни. Дебат има от много години. Аз бях човекът, който каза, че е против покупката на стари изтребители. А дебат не се получи, защото опозицията, НФСБ, Воля и "Атака" не използваха никакви професионални аргументи. Те използваха общи приказки за пенсии и заплати. И БСП, и НФСБ, и Воля, и Атака се изказаха като партии, които не искат да носят никаква отговорност. Включиха дори неверни твърдения за цена от 3 и 4 милиарда за сделката. Но, все пак, дебатът бе цял парламентарен ден - четири часа и половина, при това без да се чуят никакви предложения.

- А ако второто четене беше оставено за след няколко дни какво щеше да се промени?

- Ако беше отложено второто четене, след три дни всичко щеше да е същото и партиите пак нямаше да изложат никакви аргументи. Практика в 99 на сто от случаите при ратификации е те да минават на първо и второ четене в рамките на един ден. Няма какво повече да се добави към тази тема, за да се отлага. Депутатите си правят дъвка и предизборен дебат.

- Има ли опасност сделката да се забави, да не спазим срокове, при условие, че ветото удължава процеса?


- Няма опасност, защото до края на парламентарната сесия ветото ще бъде гласувано. Ние сме все на последно ниво, защото у нас се търсят дребни политически дивиденти, както е в случая.

- Защо според вас президентът все пак наложи вето, въпреки че сам заяви, че одобрява изтребителите Ф-16?

- Като изключим всички опоненти на сделката, президентът е най-грамотен по темата и много добре знае, че това е най-доброто решение. Мисля, че и той разбра, че всичко е бизнес и че дори самите шведи не бяха достатъчно активни. При тях годишната издръжка скочи от 18
на 40 милиона само в последно време. Президентът не е срещу Ф-16, но смята, че може да се предоговорят по-добри условия. Само хората, които са били в преговорния екип, знаят дали е можело или не. Има един виц за французите, англичаните и българите как разказват вицове. Когато разказват французите първо се смеят дамите, когато разказват англичаните, първо се смеят кавалерите, после дамите. А когато разказват българите винаги ще се намери някой, който да каже: Аз го знам по друг начин. Ами да го беше направил по друг начин, който смята, че може. Една година се води този разговор, не съм чул никакво друго предложение и аргументи.

- Очаквате ли отново да се повтори същият дебат при гласуването на ветото?

- Ние в България обичаме да си късаме ризите и да хвърляме заклинания. Много общи приказки се изговориха, включително и неверни, в Народното събрание. Повторението на такъв дебат би било обида за обществеността.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker