Тръмп преминава от търговска към валутна война

Pan.bg 24 юни 2019 | 05:36 views (859) commentaries(0)
img
.banker.bg/


Иван Гуляшки

Американският президент Доналд Тръмп вече вкара търговските войни в световната икономика, но има признаци, че се готви и за валутна война, коментира Блумбърг.

С поредица от туитове от 18 юни, насочени към Европейската централна банка (ЕЦБ) и изявлението на председателя й Марио Драги, че е готов да свали отрицателните лихвени проценти още по-надолу заради забавения растеж на Европа, Тръмп по нетипичен за американски президент начин се намеси в монетарната политика на друга икономика.

"Марио Драги току-що оповести нови стимули, което незабавно понижи стойността на еврото спрямо долара и несправедливо улесни конкуренцията на ЕС със САЩ. Измъкват се с тоя номер от години, както и Китай и други", написа той, а по-късно добави: "Основният борсов индекс на Германия DAX скочи заради стимулите на Марио Драги. Много нечестно спрямо Съединените щати!".

Не за първи път Тръмп обвини валутни манипулации в други страни за силния долар, повишаващ цената на американския износ. Той вече е уникален с това, че е единствен от последните американски президенти, който се отказва от политиката на "силния долар", следвана от предшествениците му.

Атакувайки директно Драги и отговаряйки в реално време на политически решения на чуждестранни банкери, Тръмп увеличи напрежението - точно в момент, когато Федералният резерв заседаваше във Вашингтон, за да решава за лихвените проценти. Отправен само дни преди срещата на Г-20 в Япония, залпът му сигнализира за все по-агресивната парична политика на администрацията му.

Финансовите министри и централните банкери се споразумяха този месец, че валутна война в момента на слаб икономически растеж, целяща понижаване на валутни курсове с цел стимулиране на износа, не е в ничий интерес. Те препотвърдиха поетите през март 2018 г. ангажименти за въздържане от съревноваване по обезценяване.

Миналия месец американското финансово министерство увеличи броя на икономиките, които наблюдава за нелоялни практики, от 12 на 21, като под втвърдените му критерии попаднаха страни като Ирландия, Италия и Сингапур. В същото време то се въздържа да определи Китай като валутен манипулатор.

На 23 май пък търговското министерство направи предложение да се позволи на американски компании да искат търговски санкции срещу стоки от страни с "подценени" валути.

Редица американски икономисти смятат, че САЩ трябва да възприемат по-силов подход спрямо валутните манипулации от страна на търговските си партньори. Някои дори апелират за ново издание
на споразумението Плаза от 80-те години, когато няколко страни, включително Япония, се съгласиха да съдействат за обезценяването на долара под натиска на администрацията на Рейгън.

Тръмп може би има основателни причини да мърмори. "Биг Мак" подходът към стойността на валутите показва, че еврото е подценено с 15 процента. Откакто американският президент започна търговските си войни, китайският юан също отслабна спрямо долара, което накара Тръмп да се оплаква, че по този начин се подкопава ефектът от неговите мита и усилията му да окаже натиск срещу Пекин.

Все повече наблюдатели свързват тези движения на валутите с отслабването на европейската и китайската икономики и с това, че глобалната икономика е все по-крехка - благодарение отчасти и на търговските войни на Тръмп.

Те се безпокоят, че гневът на Тръмп по отношение на валутите може да доведе до нови търговски атаки, включително мита върху вноса на автомобили от ЕС. Спад на еврото до под 1,10 долара (в момента е 1,13) може да разгневи Тръмп и да го накара да наложи тези мита, смята Йенс Нордвиг, основател на компанията за анализи Exante Data LLC.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker