Ели Юрукова: Сърбия се събужда от дълбокия сън, в който сънуваше Вучич

Pan.bg 18 мар 2019 | 06:59 views (721) commentaries(6)
img
БГНЕС

Дали Сърбия се намира на кръстопът? Дали започва да пише своята нова история? Дали апелите за промяна на режима на Александър Вучич навлизат в много по-сериозна фаза, която да доведе до промени? Дали търпението на протестиращите месеци наред от движението „Един от пет милиона“ полека се изчерпва след кардиналното решение да се нахлуе в сградата на държавната сръбска телевизия с искането да се включат директно в ефир и да кажат на своя народ защо демонстрират, какви са техните проблеми и какво искат от управляващите?

Няма съмнение, че по улиците на Белград и останалите сръбски градове, върви едно притаено години наред недоволство, което досега се контролираше успешно от медиите под шапката на сръбския президент Александър Вучич.

Властите в Белград досега успяваха да обуздаят тази река от протести и то чрез едно пълно медийно затъмнение. Държавната сръбска телевизия, за която всеки месец гражданите плащат такса от 2 евро, е също под знамето на партията на Вучич. И затова си затваря очите пред опозиционните протести. Тя дори не прекрати програмата си, за да предаде директно опита на опозицията да щурмува нейната сграда. В същото време срещу лидерите на опозицията се изсипват кофи с черна боя – тежки обвинения и истерични тиради за предателство, наричат се мафиоти, крадци, бандити, спекуланти, които искат единствено да заемат мястото на Вучич.

От друга страна президентът Вучич обикаля Сърбия и обещава на всички решение за всички проблеми. И то с една неорганизирано и неясно защо пропагандна кампания, в която говори колко много е направил за Сърбия, как тя се намира пред вратите на Европа, и обещава да реши нерешимия косовски пъзел и че няма да подаде оставка дори милиони да излязат на протестите.От друга страна опозицията прави опити да се обедини, да намери формулата за своите протести, да направи някаква програма, да намери нови движения и лидери, които ще звучат убедително и демократично. И тук омагьосаният кръг се затваря. Сърбите са объркани – знаят, че има някакви протести, но веднага след това от телевизионния екран изскача Вучич, който има казва, че бивши и пропаднали политици, които са изгубили властта, искат да се върнат със сила на политическия фронт.

Важно е може би, че Сърбия започва да се
събужда от дълбокия зимен сън, в който години наред сънуваше само обещанията на Вучич. Важно е също, че е направен опит да се чуе мнението и на другата „Сърбия“, която не може повече да живее в политически илюзии и да ръкопляска на управляващите.

Сръбската опозиция обаче трябва да е наясно, че срещу себе си има политик като Вучич, чието влияние не може да се пренебрегне. Той е голям играч, на когото са познати всички политически, финансови и психологически схеми, и който държи в ръцете си всички конци на властта. Затова на сръбската опозиция ще й трябва много време и ще й бъде трудно тук в Сърбия при сегашното разпределение на политическите сили да може да свали властта на улицата. Тя само може с протести – и то само ако са мирни, да начертае лицето на другата „Сърбия“, която не мисли като Вучич и неговите сателити – и то без хаос и анархия, без кръвопролития на улиците, без драми и истерия. Важно е, че е започнало началото на края и че има макар и далечна надежда за промени. /БГНЕС

———

Ели Юрукова, кореспондент на БГНЕС в Белград.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Стойо 18 мар 2019, 11:09
   
  11
   
  5

  Какво си се захванала със Сърбия. Колкото и да са зле пак са по-добре от нас- и икономически, и политически, и геополитически.
  Гледай България. Има да берем големи ядове за това, че се краде безобразно и че сме се вързали за НАТО и САЩ.
  Зарежи ги сърбите. Те както винаги са по-умни от нас.

 2. #2
  KOREKTOR 1 18 мар 2019, 12:39
   
  9
   
  3

  ТАЗИ ДЪРТА КИФЛА СПАРУЖЕНА НЕ РАБОТЕШЕ ЛИ ЗА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ?

 3. #3
  незнайният воин 18 мар 2019, 15:48
   
  4
   
  3

  Какво им се прехласвате на сърбите не мога да проумея. Ако погледнем в новата история на България, те са ни най-големия враг и винаги са се опитвали да ни прецакат, успели са в много отношения да го направят, а ние продължаваме да им се радваме, колко велики били! Безумци сте!
  Като започнем от 1885 год. при Съединението, продължим през Балканските войни, стигнем до Първата световна война(ако щеш и Втората световна война) преминем през следвоенния период (след 44та година) и добре, че Тито и Сталин не се разбират, защото не си и представям какво щеше да бъде в благоевградско и петричко и политиката на Димитров и Сталин за този регион. Това е единствената държава, която винаги е била с твърда антибългарска политика, дори и днес (за пример - ситуацията в Западните покрайнини и терора на българите там) Македонизма въобще няма да го споменавам, защото той е плод на сръбските служби и върви и до днес, ще върви за напред, както се развиват нещата. Не си четем историята, а и да я четем не си взимаме поуки никога и после пак се бием по косматите гърди, колко сме велики и превъзнасяме чуждите народи, като сърбите в случая!
  Събудете се и осъзнайте - те никога няма да ни бъдат истински братя, дори да сме с еднакви гени, чисто биологично!

 4. #4
  ха 18 мар 2019, 21:50
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #3
  Браво! Добре написано!

 5. #5
  Нашата полза 19 мар 2019, 08:32
   
  0
   
  2

  Отговор на коментар: #3

  Това което си написал е вярно,но то важи за вчерашния...,хайде нека да е и за днешния ден. Трендът за нас обаче е друг - имаме най-малко 2 по-фундаментални заплахи. Едната е ислямът и незаконната миграция. Другата е либерелизмо-джендъризмът и ние се намираме между чук и наковалня. От една страна либераст-пидалите вътрешно ерозират Европа и свалят гащите. От другата страна ордите но Уммата напират като скакалци от юг. Европа все едно се е върнала в14-ти век,когато исламът я набара разединена с дребнави една срещу друга държавици...и така стигна до Виена. Сега ислямът и мигрантите са надсякъде,а джендърите ги посрещат с розови рози. Въпросът е имаме ли нужда и полза от либераст-джендърски съсед като Сърбия? Че ние сега ,когато сърбите са низвергани за нищо не сме в състояние да се преборим,та камо ли когато сърбите станат по-големи либерасти от нас.

 6. #6
  незнайният воин 19 мар 2019, 10:14
   
  1
   
  0

  До №5
  Като говориш за трендове си припомни какво се случи през 1912-13 година и балканския пакт, който целеше да изхвърли разпадащата се Османска империя от Балканите. В момента, в който се видя, че българската армия попиля основните войски на султана и България става сериозна сила в сърцето на Балканския полуостров, всички съседи се обърнаха срещу нас, включително и руския брат. Не коментирам Фердинанд и генералите му (които впрочем всички са с македонски корени) които не изчакват арбитража на руския цар. Говорим за трендове, нали така !? Още един тренд - нахлуването на османците на Балканския полуостров - формата на васалитет и разединение на отделните царства, доведе бавно и сигурно до нахлуване на исляма чак в сърцето на Европа. Разединението тук доведе до разрастване на една идеология, като исляма в сериозен геополитически фактор през тази епоха. Разбира се те имат и преимущества във военен план, които не можем да отречем (като огнестрелни оръжия) но факта, че двете основни форми на нарастващо влияние, като васалитет и разединието, доведе до тези резултати.
  Ние тук винаги ще сме разединени и не губете илюзията, че трендовете могат да са в наша полза. Никога не се учим от грешките си тук, а и в момента фактите го показват - отново сме разединени

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker