Ген. Симеонов: Щом разчитаме на НАТО, F-16 e верният избор

Pan.bg 18 яну 2019 | 06:01 views (1752) commentaries(10)
img
Белчо Цанев


Гласуването "за" изтребителя не означава подкрепа за ГЕРБ, а национално отговорно поведение, казва ген. Симеон Симеонов
ДПС винаги отстоява евроатлантическите ценности

Генерал Симеон Симеонов е летец, който се издига от пилот на МиГ-29 до командир на корпус Тактическа авиация в Пловдив, началник на Главния щаб на ВВС, командващ ВВС (2006 - 2009 г.) и началник на отбраната на България (от 7 юли 2009 до 30 юни 2014 г.). Бил е и началник на щаба на центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към съюзното командване по трансформацията в Бидгошч, Полша (2004 – 2005). Завършил е Военновъздушната академия „Юрий Гагарин“ в Русия (1986-1989) и генерал-щабен факултет в Хамбург (1996 – 1998). Днес ген. Симеонов е депутат от ДПС, член на комисията по отбрана в Народното събрание. Потърсихме мнението на ген. Симеонов като авиационен експерт по темата за избора на нов тип боен самолет за българските ВВС.

- Генерал Симеонов, ДПС е опозиционна партия, но парламентарната ви група подкрепи решението на Народното събрание за възлагане на министър-председателя Бойко Борисов да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и за провеждане на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет. Защо?
- Движението за права и свободи още от самото си създаване и през всичките тези 30 години - досега, винаги е работило за отстояване и засилване на Евроатлантическите ценности. Именно поради тази причина ние смятаме, че практически изборът на нов тип боен самолет е олицетворение на геополитическата ориентация на България в общия коалиционен формат - НАТО. А България много разчита и ще продължава да разчита и в бъдеще на общата колективна сигурност в алианса най-малкото - и това, мисля, за всички е пределно ясно - защото закупуването на 8 бойни многоцелеви самолета на първия етап съвсем не е достатъчно. Разбира се, вторият етап включва закупуването на още 6 или 8 самолета - в зависимост от бъдещото решение и от необходимите за това средства, но този втори етап е в неопределеното бъдеще. А самата Европа, знаете, също разчита на защитата на НАТО и най-вече на армията на САЩ като основна сила и движеща мощ в алианса.
Затова и въпросът
за стратегическата съвместимост на нашия нов боен самолет стои с пълна сила пред нашите ВВС - с главен акцент изпълнението на задачите по Air Policing в интегрираната система за ПВО на НАТО.
- Да, F-16 е и най-разпространеният самолет във ВВС на армиите на НАТО, нали така?
- Точно така.
- Добре, ако се абстрахираме от качеството ви на депутат в държава, член на НАТО - вие лично като боен пилот изтребител какъв самолет бихте избрали за славните ни ВВС - първите в света, използвали самолета като бойно средство?
- Вижте, ако се съсредоточим върху направените предложения, които България получи - то F-16 и JAS 39 Gripen, знаете, са нови, затова ще се спра само на тях. Лично за мен като пилот и двата самолета - и F-16, и JAS 39 Gripen са хубави - казвам го като пилот, който е летял и на двата самолета! Но все пак има някои неща, които могат и трябва да бъдат откроени.
На първо място това, което би трябвало да е водещото за България - и като военна платформа, и като цена същевременно, е F-16. Разбира се, финансовите параметри на сделката все още не бихме могли да ги коментираме, тъй като и двете страни са дали само някакви отправни данни. А след започването на същинските преговори, решение за което именно ние гласувахме в Народното събрание в сряда, тогава ще станат ясни и точните параметри на това, което се предлага за конкретната платформа и допълнителните неща - имам предвид въоръжението, поддръжката, обучението и пр. Това, което за нас като военни и като народни представители е много важно, е, че американската оферта съдържа пълен пакет на F-16, заедно с въоръжението. А вие знаете, че въоръжението струва почти 30% от стойността на цялата сделка. Докато шведската компания ни предлага само самолет, без въоръжението, което означава, че ако изберем JAS 39 Gripen, то след това ще трябва да търсим вариант и за закупуване на въоръжение, а то отново ще е американско, или пък европейско или от трета страна, евентуално - израелско. А това означава допълнителни разходи, допълнителни разрешения за лицензи и накрая като се направи калкулацията, много вероятно е да се окаже, че сумата ще е една и съща, ако не и по-висока.
Друго много важно - знаете, че интегрираната система на НАТО за опознаване и предаване на данни в реално време - Link 16, е внедрена в самолетите F-16, докато Швеция като страна, която не е член на НАТО, макар и да има постижения в тази област, няма пълна съвместимост със системата Link 16 на НАТО.
Така че вече всичко е въпрос на преговори - да се видят какви реални цени ще бъдат дефинирани, след което ще бъде взето и конкретно решение за следващият етап.
- Значи безпристрастно подкрепяте избора на F-16?
- Категорично!
- Логично е - все пак JAS 39 Gripen е доста по-малък, с по-малки бойни възможности от F-16.
- Така е - F-16 има по-голям боен радиус на действие, с много по-големи възможности. Освен това, което неотдавна разбрах е, че шведите предлагат JAS 39 Gripen само с опция за Air Policing, докато идеята е F-16 не само да бъде използван за Air Policing, но и да има пълна готовност за действия срещу наземни и морски цели - това, което напълно съответства на един многоцелеви изтребител.

Цялото интервю с ген. Симеон Симеонов четете в петъчния вестник "Стандарт"
Копирано от standartnews.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  обектив 18 яну 2019, 09:20
   
  33
   
  9

  Български генерал член ДПС винаги ме изпълва с недоверие! ДПС и Доган са задкулисно обвързани повече с руските интереси отколкото с турските. Не напразно Догана е персона нон грата в Турция. За Турция играе Местан.
  Въпросът е какво спазари Бойко срещу подкрепата на ДПС в пленарната зала?! Някой поток ли, Белене ли, какво?!
  Кажи бе Тикво! Каж какво им обеща на резняците та гласуваха за еФчето?

 2. #2
  Geocom 18 яну 2019, 16:06
   
  32
   
  11

  Завършил е Военновъздушната академия „Юрий Гагарин“ в Русия

  Знаем ги много такива които навремето като верни комунисти ги пращаха да учат в СССР но след това станаха евроатлантици и първи НАТО-вци а заради келепира и турци ще станат. Такива като него ако ни нападнат турците ще е един от първите които ще посрещнат с цветя новите господари.

  Ние сме със вас които сте на власт - така се става генерал а не със любов към авиацията.

 3. #3
  обективен 19 яну 2019, 01:01
   
  19
   
  3

  Ако някой е очаквал ген. Симеонов да изрази друга позиция, различна от тази на ДПС, чийто депутат е, просто е илюзия!!! Защо пановци не публикуват негови изказвания преди време, когато още нямаше решение относно това за кой самолет да се започнат преговори ....... и каква е била неговата лична позиция като военен пилот и експерт, а не само като политик????? Интересно ми е???

 4. #4
  Граф 21 яну 2019, 08:12
   
  4
   
  1

  Панчо,престани да ме триеш приятелю

 5. #5
  ефективен 21 яну 2019, 21:41
   
  5
   
  1

  ДПС са избиратели на генерал Симеонов и ДПС не може да има различна позиция от тази на генерала.

 6. #6
  КАЛИСТО 23 яну 2019, 20:59
   
  2
   
  0

  Не ме допускат до коментара на Косьо Попов.На Симеон по вяра имам,но на Косьо - не.И да му кажа - това ,че е живял на Витошка не означава че е много умен и че е достатъчно мъж и командир.Може би ВИТИЗ.

 7. #7
  Игнат 24 яну 2019, 10:21
   
  3
   
  2


  Може ли една електронна каска да направи от 45 годишен пенсионер, "нов самолет"...

  По какво се различава съвременният F-16 от първия, произведен точно преди 45 години (тази година е юбилеят)?
  По обективни бойни характеристики - по нищо.
  Аеородинамиката и формата му е една и съща. Т.е. маневреност, максимална скорост, дължина на пистата, товароподемност (боен товар) е едно и също.
  Двигателят е модернизиран, но в основата си е същият. То и не може драстично да се променя двигателят, защото е свързан с аеродинамиката. Не можеш да сложиш много по-мощен, или по-слаб агрегат на същия корпус - няма да лети, ще прегрява и пр.
  Същата е и основната характеристика - двигателят е само един. Това е изначално по-слаб самолет от онези с 2 двигателя (напр. МИГ-29 или СУ-27).
  На база на всички тези характеристики, F16 се счита за остаряла технология и се пенсионира. Това не означава "нарязва". На Запад не режат никакво оръжие, просто го оставят консервирано в склад, в готовност "за всеки случай", ако избухне война. На нея и старото оръжие е оръжие.
  F-16 има 2 нови характеристики - радар и електронна каска.
  Радарите на самолетите непрекъснато се усъвършенстват, променят се и тези на МИГ-29. Това не е толкова скъпа и фундаментална промяна.
  А електронната каска... Тя е една играчка. Улеснява работата на пилота, но не решително.
  Тя е по-скоро маркетингов трик - сложили нов дисплей, написали софтуер, и давай.
  Същата работа може да се върши и със стандартните уреди. Реално каската дублира уредите.
  Е, може ли подобен самолет, само с такива леки подобрения, да се счита за "нов".
  Всъщност, знаете ли какво е F16 - едно военно "тамагочи".
  Как възникна тамагочито - японска компания се оказа с голям брой дефектни, но частично работещи, чипове. И какво да прави - измисли нов продукт, който нарече "тамагочи". Продукт, който нищо не прави и се дължи само на пропагандата.
  Пусна го на пазара, як маркетинг, и не само не загуби пари, но и спечели.
  Ето това е измамният маркетингов капитализъм.
  Същото правят и "Локхийд" с F16 - това е самолет-безсмислица, но му сложиха нов радар и нова каска, и го продават като фундаментално обновена машина.
  И го купуват кои? Същите, които купуваха и тамагочитата - немислещи субекти и наивници...
  И ние, с Бат Бойко начело...

  Добри Божилов
  22-01-2019

 8. #8
  По обикновенни авиационни кадри 24 яну 2019, 21:43
   
  5
   
  0

  Политиката отведе о.з. генералите Попов и Симеонов в един строй с Шаламанов, Събев и други презирани от обикновените летци и специалисти.

 9. #9
  Стойо 24 яну 2019, 23:32
   
  1
   
  1

  "Щом разчитаме на НАТО, F-16 e верният избор"

  Защо само F 16 да е верният избор?
  Швеция не е ли в НАТО?
  Грипен не отговаря ли на стандартите на НАТО?
  Правят ни на глупаци по най-долния начин!

 10. #10
  ха 25 яну 2019, 23:59
   
  0
   
  2

  Отговор на коментар: #7

  Братчет, много си далеч от истината!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker