Санкциите на САЩ способстват сплотяването на Русия и Китай

Pan.bg 20 окт 2018 | 19:49 views (691) commentaries(1)
img/Поглед.инфо/ Въпреки санкциите на САЩ и ЕС, чуждестранните инвеститори продължават да влагат финансите си в Русия. Нашият голям и перспективен пазар предполага изгодно сътрудничество в много отрасли на икономиката. За привличането на чуждестранни инвестиции е насочена дейността на специалния Консултативен съвет, който се състоя вече за 32-и път на 15 октомври 2018 г. Участниците в Съвета са ръководителите на 40 глобални корпорации, които вече направили вложения в размер на повече от 165 милиарда долара в руската икономика. Целта на събранието стана изработката на мерки по увеличаване на потока инвестиции до 25% от БВП на Русия.

В близките 5-7 години чуждестранните компании ще вложат около 40 милиарда долара в руската икономика. Най-много (40% от инвестициите) ще бъдат изразходвани за развитието на транспортната инфраструктура (железници и магистрали, летища, морски и речни пристанища), четвърт (25%) ще бъдат насочени за развитието на технологиите. При това основният дял на привлечените средства ще отиде за финансиране на регионални проекти.

Повечето инвеститори са бизнесмени, компании и фондове от Китай, Южна Корея, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ. Като най-глобално може да се приеме руско-китайското сътрудничество. Именно Китай стана най-големият инвеститор в Русия през 2017 г. Между Москва и Пекин постоянно се увеличава стокооборотът (през 2017 г. той е вече в размер на 84 милиарда долара), създават се съвместни инвестиционни фондове и се разработват проекти, изгодни и за двете страни. Сътрудничеството между Русия и Китай единствено расте и крепне на фона на санкциите, които САЩ постоянно разширяват спрямо двете страни.

Освен традиционната за двете страни сфера на енергетиката, суровините, горското и селско стопанство, Русия и Китай успешно развиват съвместна дейност в областта на високотехнологичното производство, развитието на инфраструктурата и иновациите. На последното бе посветен Руско-китайският форум „Инвестиции в иновациите”, който бе открит днес в Москва. Повече от 100 участници от властите, инвестиционните фондове, представители на иновационните предприятия от руска и китайска страна ще разгледат тенденциите на пазара за венчърни инвестиции и иновативните системи на двете държави. Нашите страни представляват една за друга едни от най-перспективните пазари за износ след САЩ. Затова е толкова важно да се изучат възможностите за използването на сътрудничество и развитие на съвместните проекти в сферата на високите технологии.

Освен това Форумът ще стане площадка за представяне на руските технологически
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


старт-ъпи. Това мероприятие трябва да стане място за среща на перспективните разработки и инвеститорите, които ще влагат средства в новите идеи. Партньорските връзки, завързани в рамките на това мероприятие имат перспективи да дорастат до големи съвместни бизнес-проекти с изход на международните пазари.

Трябва да се отбележи, че в сътрудничеството между Китай и Русия вече съществуват примери за успешно осъществяване на съвместни проекти. Така през 2016 г. на базата на технопарка Строгино работи Руско-китайски научо-технологически център по съвместното усвояване на новите и иновационни технологии с Китайско-руския технопарк в град Янтай. Освен това китайският бизнес с охота влага средства в развитието на Далечния изток на Русия.

Благодарение на засилващите се партньорски и икономически връзки, взаимния обмен на опит, инвестициите и технологиите, перспективите пред руско-китайското сътрудничество отиват далеч в бъдещето. Нали дружбата, взаимната помощ, искреното внимание и интерес един към друг – са кръг на привличане на други чуждестранни партньори и отлична основа за стабилност и ръст на всичките му участници.

Така, водейки твърда и непримирима политика на търговски и санкционни войни срещу Русия и Китай, Съединените щати въплъщават на практика своя най-голям кошмар – сближаването на главните му конкуренти. Съюзът между Русия и Китай се превръща в засилване на двете страни и разширяването на влиянието им по света. Докато с неконструктивните си действия, нежеланието да се разбере с другите и да постигне компромис с тях Вашингтон единствено предизвиква чувство на отчуждение и обръща своите партньори срещу себе си. Така че санкциите на САЩ постигат единствено растяща изолация около тях, докато Русия и Китй развиват съвместно икономически ръст и стабилност.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Политикус.ру

Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


Санкциите на САЩ способстват сплотяването на Русия и Китай

PREVIOUS PHOTO 1/1 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Не е така! 20 окт 2018, 23:14
   
  1
   
  5

  Санкциите на САЩ не способстват за сплотяването на Русия и Китай. Точно "наоборотное". Китай не залага на руски измислици!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker