Warning: getimagesize(https://fakti.bg/img/news/24/312024/7b4a299759e2401a06878213a4e8f01d_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Отварят вратата за легализиране на педофилията /ВИДЕО/

Pan.bg 23 юни 2018 | 16:42 views (1263) commentaries(4)
img fakti.bg


Как патологията се превръща в норма

Световната здравна организация (СЗО) реши, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, вече не трябва да се приема за умствено заболяване. Това става ясно от 11-ата Международна класификация на болестите (МКБ), която трябва да влезе в сила от 2022 година. Какво ще последва от това решение? "Гласове" потърси отговора от двама действащи български психиатри. Според тях тенденцията е да се измести границата между норма и патология и да се легитимира перверзията като част от нормата. "С други думи, ако изпитвате сексуален интерес към деца, не бива да бъдете обиждани с грозната дума „педофил” – просто имате „атипичен еротичен интерес”, обясниха двамата специалисти, пожелали анонимност.

МКБ (Международна класификация на болестите) е общоприета класификация за кодиране на медицинските диагнози, клинични описания и диагностични указания. Издава се от СЗО, периодично се ревизира с корекции – някои диагнози отпадат, появяват се нови. На български тя е преведена и издадена през 1998 година. За работещите в областта на психичното здраве МКБ е нещо като Конституцията.

МКБ важи за целия свят с изключение на САЩ – те имат свой класификатор, DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Преди няколко години излезе последната ревизия на DSM – DSM 5. В България в момента е в сила МКБ-10 – тоест десетата ревизия, от 1992 година.

През 2018 се очаква да излезе новата МКБ-11. В случая ни интересува раздел 5 - „Психични и поведенчески разстройства” - там, от 181 до 186 стр., четем следното:

Разстройства на половия идентитет (F64)

(Gender identity disorders)

F64.0 Транссексуалност;

F64.1 Двуролев трансвестизъм;

F64.2 Разстройство на половия идентитет в детска възраст;

F64.8 Други разстройства на половия идентитет;

F64.9 Разстройство на половия идентитет, неуточнено;

F65.0 Фетишизъм.

F65 Разстройства на сексуалното влечение:

(Disorders of sexual preference)

F65.0 Фетишизъм;

F65.1 Фетишистки трансвестизъм;

F65.2 Ексхибиционизъм;

F65.3 Воайорство;

F65.4 Педофилия;

F65.5 Садомазохизъм;

F65.6 Множествени разстройства на сексуалното влечение;

F65.8 Други разстройства на сексуалното влечение;

F65.9 Разстройства на сексуалното влечение, неуточенено.

F66 Психологични и поведенчески разстройства, свързани със сексуалното развитие и насоченост

(Psychological and behavioural disorders associated with sexual development and orientation)

F66.0 Разстройство на сексуалното съзряване;

F66.1 Дистонна на Аз-а сексуална насоченост;

F66.2 Разстройство на сексуалните влечения;

F66.8 Други разстройства на психосексуалното развитие;

F66.9 Разстройства на психосексуалното развитие, неуточнено.


По-наблюдателните вероятно са забелязали, че в горната класификация хомосексуалността отсъства. Малко предистория защо това е така. Хомосексуалността се е смятала за заболяване


до март 1973 г., когато за първи път отпада от американската DSM. Твърди се, че това се случва под натиска на местното гей-лоби.

По онова време Европа все още е по-консервативна - промяната идва при нас 20 г. по-късно - чак през 1992 г., с десетата ревизия на МКБ, в която хомосексуалността също отпада.

Трябва да си дадем сметка, че това се случва в съвършено различен контекст - тогава хомосексуалните хора действително са били тежко дискриминирани и преследвани, в много държави хомосексуалността е не само патологизирана, но и криминализирана. За такова нещо са лежали по психиатрии и затвори, а в бившите комунистически държави хомосексуалните са особено драматично репресирани.

По онова време промяната наистина е била хуманен и цивилизован жест - не можеш да зачеркнеш един човек, само заради различната му сексуална ориентация, независимо дали я одобряваш или не, нито е допустимо той да бъде преследван и тормозен за подобно нещо. Но тогава никой не е подозирал колко далеч ще стигнат нещата. И какво ще последва нататък.

А какво следва по-нататък се вижда в новата ревизия на Международната класификация на болестите (МКБ). Първото, на което попаднах, беше документ – по-точно изискване – на сайта на фондация „Билитис”, от името на Трансджендър Европа*. В текста се критикува горният списък с диагнози - твърди се, че това е зла патологизация на транс-индивидите, която нарушава адекватността на здравните грижи за тях, и се настоява тези категории да отпаднат в предстоящата МКБ-11. Искането е на тяхно място да се сложи политкоректното наименование „полово несъответствие” (Gender incongruence).

Намерихме официалния сайт на МКБ, където се публикуват т.нар. чернови (drafts) на МКБ-11. И там открихме... Gender incongruence.

В новата ревизия на американския класификатор също има някои смущаващи промени. В предишната DSM-4 - както и в МКБ-10 - има една категория "парафилии". Парафилия, най-общо казано, означава сексуална перверзия. Например педофилия, воайорство, фетишизъм - това са парафилии.

Така например за педофилията в МКБ-10 четем:

„Сексуално предпочитание към деца (момчета или момичета, или и двата пола), които са обикновено в предпубертетна или ранна пубертетна възраст.” В предишната ревизия на DSM пък в описанието пише:

„А. Рекурентни, интензивни сексуално възбуждащи фантазии, сексуални подтици или поведенчески актове, включващи сексуални актове с дете или деца в предпубертетна възраст (в най-общия случай на възраст 13 г. или по-малки), за период от поне шест месеца.

Б. Индивидът е удовлетворил въпросните сексуални подтици или сексуалните подтици, или фантазии предизвикват значителен дистрес, или затруднения в междуличностовите взаимоотношения".

В новата DSM-5 „парафилия” отпада. За сметка на това е въведен нов термин – „парафилно разстройство”. Ще попитате каква е разликата. Разликата е, че от горната дефиниция на практика отпадат фантазиите и подтиците – остават само „поведенческите актове” и „значителния дистрес”. Ако няма действие и дистрес, приемаме, че е налице „атипичен сексуален интерес”, който е напълно безобиден и нормален – и който е нехуманно да бъде „стигматизиран” с диагноза.

С други думи, ако изпитвате сексуален интерес към деца, не бива да бъдете обиждани с грозната дума „педофил” –

просто имате „атипичен еротичен интерес”. Ако почнете да изнасилвате деца или пък изпаднете в депресия поради нереализирания си мерак, ще получите диагноза „педофилно разстройство”.

Накратко – има едно тънко изместване на границата между норма и патология. И легитимиране на перверзията като част от нормата. Консултантите на "Гласове" очакват в следващата ревизия на DSM да отпаднат и „парафилните разстройства”, а педофилията официално да се легализира. Такъв дебат предстои, помнете ми думата, убеден е един от източниците ни от психиатричните среди.

Това, накратко, е технологията на легитимирането на патологията.

Технология на превръщането на аномалията в норма и "човешко право". И на идеологията в политика. По същество не се случва нищо ново – просто се ускорява процес, започнал преди десетилетия.

Новата МКБ-11 предстои да излезе всеки момент. Все още имам плаха надежда, че предвидените промени може и да не влязат във финалното издание. Но проследявайки нововъведенията в последната ревизия на американската DSM-5, имам мрачни предчувствия, заключава източникът на "Гласове".

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  ddt 23 юни 2018, 17:42
   
  6
   
  0

  "Но тогава никой не е подозирал колко далеч ще стигнат нещата."
  Ами много, много отдавна е имало хора (и сега ги има), които изобщо не са изненадани.Или не се оставят да ги изненадат. Един от тях е Атонски монах, който безпрецедентно точно описва стотици години напред за случващото се.
  Нил Мироточиви за Антихриста и потъването на Атон
  http://www.otizvora.com/2011/02/2499/

  ПРОРОЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ЧОВЕЦИТЕ ПРЕД СВЪРШЕКА НА СВЕТА
  (ч. I, гл. 28)
  Ако измине седмото число години и пет и се преполови към осмото хиледолетие ( според нашия най-точен и най-древен календар сега сме 7519 г.- б.м.), какво грабителство и крадене ще настане тогава! Какво мъжестрастие, прелюбодейство, кръвосмешение, разпътство ще има! До какъв упадък ще стигнат хората, до какво разтление от блуд! Тогава ще стане още по-объркано от големи препирни, от пристрастяване към спорове, непрекъснато ще се препират и не ще сложат ни начало, ни край. След това ще се събере Осмият вселенски събор, за да разследва спора и да изтъкне доброто на добрите и злото на злите. Ще бъдат отлъчени, отделени добрите от злите, т.е. правилно вярващите от еретиците, и за едно кратко време хората ще поживеят в мир.Но след това отново ще скъсат със своето предразположение, ще се насочат към злото със страст, с устрема на погиващите, така че не ще познават какво е брат и какво е сестра, какво е баща с майка, и какво е майката с нейния син, не ще признават и брачен венец. Ще имат само едната погибел, едното падение в гибелта, като Содом и Гомор, т.е. не ще се намерят и пет праведника… И брат ще има сестра си като жена, майка ще има сина си като мъж, син ще умъртви баща си и ще прелюбодейства с майка си, и други десетки хиляди злини ще станат обичайни. А колкото повече злите дела пускат корени в хората, толкова повече ще ги сполетяват бедствията. А пък те, колкото повече бедствия ги връхлитат, толкова повече злини ще вършат. Вместо да се покаят, те ще се озлобяват против Бога.Също така злодеянията, които ще вършат човеците, ще надминат злодеянията на съвременниците на потопа. У всички разговорът ще бъде само за зло, намеренията ще бъдат само зли, съизволението (волята, желанията) – зло, сприятеляването – само за зло, деянията на всички – само зли, всеобщо зло в съдружията; всеобщо зло чрез разединяване. При все това ще си мислят, че и извършителят на злото ще се спаси. Доколкото се умножава жаждата за пари, дотолкова ще се умножават и бедствията в света."
  Има, ли начин да се избегне това?
  За този, който се интересува от света около него-има, а за тези, които нехаят -няма.
  Христос е казал:
  "Спасението вътре във вас е."
  Какво означава това?
  Ами нали сме "христяни"- защо недоумяваме???

 2. #2
  Гарван Очибодев 24 юни 2018, 07:25
   
  5
   
  4

  Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders = Диагностично и статистическо ръководство на психичните разстройства "Как патологията се превръща в норма?" Как ли?Ами просто е. Обявяват я за незначителна и вече не е патология. Евроатлантическите ценности се разрастват. Животинското ще е човешко.Сатанизмът настъпва.

 3. #3
  лолитко 24 юни 2018, 11:12
   
  0
   
  7

  Болката е малка, срамът е голям.
  Но пък като има и други ебани не е страшно - петстотин години как са си живукали сладко гаурите.

 4. #4
  Тая плесен 25 юни 2018, 09:47
   
  2
   
  0

  Някой запитва ли се защо хомосексуалистите за определен период от време са съдебно преследвани в СССР и бившия соцлагер?Защото от 1917г.,близо 15 години в Съветска усия се вихри вакханалията на гейовете и педерастите,като започнеш от първите гейпаради в Съветска Русия през 1918 и 1919г.,та до Ленин,Трцоцки, висшата болшевишка номенклатула и комсомолсите секскомуни.... все гей до педераста и обратно.Към началото на 30-те години на миналия век Сталин се е видял в чудо от тая сган...., от сексуалната и ненормалщина и целенасоченото превръщане на нормални деца в сексуално сбъркани.Затова е подгонил тая сган - още 10-20 години и тия са щели да закрият държавата и руския етнос.Последствията от тая узаконена ненормалщина още тегнат и в сегашна Русия.И сега в Русия броят на сексуалните девианти и педофилите е голям - Сталин просто не е успял напълно да премахне тая плесен.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker