Тръмп копира от Русия новата си военна идея

Pan.bg 21 юни 2018 | 07:28 views (1107) commentaries(0)
img
http://pogled.info/svetoven/tramp-kopira-ot-rusiya-novata-si-voenna-ideya.95494


Олег Москвин, Михаил Мошкин


/Поглед.инфо/ „Не искаме Китай, Русия и другите страни да ни изпреварват“, с ясна обида заяви Доналд Тръмп. Той даде заповед на Пентагона да формира отделни военно-космически сили. Парадоксът е в това, че ръководителят на Пентагона Джеймс Матис само преди пет месеца руга подобна идея, не желаейки да всява в армията „още една бюрокрация“. Защо в крайна сметка САЩ се стремят да изнесат оръжие в космоса?

В понеделник Доналд Тръмп заръка на Пентагона да започне формиране на военно-космическите сили на САЩ. „Не е достатъчно просто американско присъствие в космоса. Трябва да придобием американско превъзходство“, заяви президентът на САЩ. Тръмп обяви по време на съвещание в Белия договор с членове на Националния космически съвет: „Аз съм тук, за да заръчам на министерството на отбраната незабавно да започне процес на създаване на „шесто разклонение на въоръжените сили“.

Думата незабавно прозвуча неслучайно. Тръмп явно смята, че САЩ изостават от Русия и Китай в космическата надпревара. „Не искаме Китай, Русия и другите страни да ни изпреварват“, допълни американският президент.

Американският военен експерт Грегъри Колпи, президент на Асоциацията за международни стратегически изследвания заяви пред вестник ВЗГЛЯД, че „Новата идея на Тръмп изглежда като заимствана от Русия и Китай“.

Наистина, една от приоритетните задачи на Военно-космическите сили на Русия (новият вид въоръжени сили на Русия, създадени само преди три години) е „изясняване на заплахите по адрес на Русия в космоса и от космоса, а при необходимост да ги парира“. В китайската армия аерокосмическите войски като отделен род започват да се създават преди четири години. А сега аналогичен орган на военно управление се създава и в Съединените щати.

Стопанинът на Белия дом още през март обяви създаването на американските ВКС. Съвпадение или не, но думите на Тръмп прозвучаха след посланието на Владимир Путин, в което бяха споменати разработките на руското хиперзвуково оръжие. „Моята нова национална космическа стратегия признава, че в космическото пространство могат да се осъществяват бойни действия“, заяви президентът на САЩ, представяйки новата стратегия за национална сигурност на САЩ. „Ако това означава разполагане на оръжия в космоса, САЩ отварят кутията на Пандора“, коментира тези думи Дмитрий Рогозин, който тогава ръководеше отбранително-промишления комплекс като вицепремиер, а сега е ръководител на „Роскосмос“.

Но е показателно, че адресатът на поръчението на


Тръмп – министърът на отбраната Джеймс Матис съвсем наскоро, през април, се изказа категорично против „отварянето на кутията на Пандора“. „Не искам да създавам в Пентагона, който е огромен бюрократичен апарат, още една бюрокрация“, оспорва Матис позицията на собствения си шеф. Сега „бясното куче“ Матис ще трябва да се подчини. Какво застави този общопризнат милитарист да се изправи, на пръв поглед, срещу ускорената милитаризация на космоса?

Важно е да се разбере, че Тръмп не е създал „нови войски“. Проектите за военно използване на околоземното пространство се разработват от Пентагона от средата на миналия век, паралелно с научните програми на НАСА. Космическото командване в рамките на ВВС на САЩ е създадено още през 1982 г. в разгара на рейгъновата програма за „Звездни войни“. Десет години по-късно, при Джордж Буш-старши, в министерството на отбраната на САЩ е образувано Стратегическо командване (US STRATCOM). То направлява космическите сили, стратегическите ядрени сили и силите на противоракетната програма.

Новостта в решението на Тръмп е в това, че космическите войски стават отделен род войска и се извеждат изпод ВВС. И което е още по-важно – с определено перо във военния бюджет на най-милитаризираната страна на света. Позицията на ръководството на авиацията, открито проявяващо недоволство от настойчивостта на Тръмп, изглежда е озвучена и от Матис. Същото недоволство „погреба“ проекта за създаване на космически корпус, който бе обсъждан миналата година в Конгреса.

„Сега командването на ВВС разпределя средства в съответствие със своите потребности: решили са, че за проекта за Ф-35 са необходими повече пари и са ги откъснали от Космическото командване. Сега това е отделно командване и не е изключено, че следващият път в бюджета ще получи повече от ВВС и никой повече няма да може да претендира за тези средства“, коментира генерал-лейтенант Евгений Бужински, бивш началник на международно-договорното управление на Министерството на отбраната на Русия. Заложени са сериозни пари – става дума за увеличение на заделеното за космически разработки от 1 до 8 милиарда долара. Американските военни разчитат, че тази година финансирането на космическите програми ще се увеличи с 20%“, заяви главнокомандващият на ВВС на САЩ Хийтър Уилсън.

Изказва се мнение, че Тръмп, взел решение за създаването на космическите войски, изпълнява своите задължения пред шефовете на американския военно-промишлен комплекс, които той пое още по време на предизборната си кампания. Впрочем, да се види в решението на Тръмп единствено желанието му да угоди на бизнес-интересите на отбранителния комплекс (пострадал от „оптимизациите“ по времето на Барак Обама) и някакви групи за влияние в Пентагона би било преувеличено. Очевидна е и стратегическата цел.

„Има много стратегически теми, свързани с космоса, с които сега могат да се занимават хора, изобщо нямащи отношение с ВВС, ВМФ и сухопътните сили“, заяви американският военен експерт Грегъри Колпи. „Всички тези родове войски имат собствени задачи, свързани с космоса“, допълни той.

Но има и аспекти, с които може да се занимава единствено отделно „разклонение“.

Някои занятия за това „отделно разклонение“ вече са споменати от неговия руски колега Алексей Леонков.

Първото е повишаването на ефективността на американските спътникови групировки. Под единно командване ще се обединят разузнаването, препредаването, навигацията, по-рано отнасящи се до различни ведомства, ВМС и ВВС. В момента от 450 американски спътници 200 са апарати с военно назначение.

Второто е ускореното развитие на системите, разработени в рамките на „стратегията за глобален мигновен удар“. В частност хиперзвуковите летателни апарати Falcon HTV-2 и AHW.

Третото е развитието на тези проекти, които сега НАСА и ВВС водят съвместно. Това са разработките на секретната мини-совалка „Бойнг“ Х-37 и многократната совалка Dream Chaser. Става дума за апарати с двойно – военно и гражданско назначение. Същият този „Бойнг“ Х-37 се смята за прототип на космически прехващач.

„Защо САЩ сега подкопават договорите за ограничението на военната употреба на космоса? Защото имат големи планове по повод космоса. Това е и разгръщането на космическия ешелон на ПРО, това е и противоспътниковото оръжие – голямо количество програми“, обобщава Бужински.

В крайна сметка споровете вътре и около Пентагона за необходимостта от шести род войски са само спорове за тактиката. Стратегическата цел е демонтажът на всички ограничителни договори от времената на Студената война и открита милитаризация на космоса, която остава неизменна. Ако Тръмп сериозно смята, че САЩ изостават от Русия и Китай в новата надпревара с оръжието, то генералите не могат да не се възползват от тази увереност за да получат картбланш.

Превод: Поглед.инфо

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Взгляд
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker