Цветанов подписа важна декларация с румънската Комисия по отбрана

Pan.bg 21 май 2018 | 17:52 views (779) commentaries(0)
img
pik.bg


Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния Дорел Къпрар подписаха обща декларация за сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Това стана по време на съвместно заседание между двете Комисии, което се проведе в сградата на румънския парламент в Букурещ.


Българските депутати са на работно посещение в северната ни съседка по покана на румънската комисия и нейния председател Дорел Къпрар. Декларацията гласи, че ще се установи постоянен работещ механизъм между двете комисии (C2C), представляващ хоризонтално измерение на двустранното сътрудничество, което ще увеличи институционалната ефективност и ще подпомогне всяка бъдеща обща инициатива. Двете страни се споразумяха да използват възможностите на ротационното Председателство за засилване на диалога с националните парламенти, за да се ускори решението за разширяване на Шенгенското пространство.

В документа се казва още, че в контекста на ротационното Председателство на Съвета на ЕС, като част от съответната Тройка, страните заедно ще допринесат за ефективната интеграция на Западните Балкани в архитектурата на сигурност на ЕС и за засилване на сътрудничеството им с европейските и евро-атлантически партньори. В декларацията пише още, че двете страни се споразумяват да комбинират механизми на парламентарна дипломация с цел да призоват европейските заинтересованите страни, в съответствие с правната рамка на ЕС, да вземат решение относно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker