Кризата в САЩ зрее: банките престанаха да се финансират взаимно

Pan.bg 15 фев 2018 | 00:38 views (2276) commentaries(0)
img
Хал Търнър

/Поглед.инфо/ Американският журналист и радиоводещ Хал Търнър предположи наличието на глобалистки заговор, целящ разрушението на банковата система на САЩ. Той приведе значителни доказателства в полза на подобно предположение:

Преди малко повече от три седмици ми стана известно за внезапно и рязко изменяне в банковата система в САЩ, от което ме заболя корема. „Седях“ на тази история в течение на почти три седмици, надявайки се, че съм открил някаква аномалия или грешка в данните. Но не би.

Потапянето в детайлите на състоянието на междубанковото кредитиране в САЩ за мен бе толкова внезапно и толкова съществено, че ме застави да се убедя, че това всъщност е план, а не случайност.

Изглежда, че банкерите от САЩ са принудени да реагират на условията, създадени днес от американската икономика и ситуацията е значително по-лоша, отколкото тази по време на финансовата криза от 2007-2008 г.

В течение а 45 години Федералният резерв на САЩ следи практически всички аспекти от банковата дейност в САЩ. Тя буквално гледа под лупа всеки финансов показател и предоставя невероятни обеми публична обемна информация на всеки, който иска да изхарчи времето си за това, на интернет страницата си за електронно информация (FRED).

Като ваш доверен медиен слуга, аз преглеждам огромно количество информация ежедневно, за да ви държа в течение на случващото се и да ви дам представа как и защо се случват определени неща. Затова и когато взех обичайните си познания в областта на анализа на данните от електронната информация на Федералния резерв и видях това, за което ще ви разкажа по-долу, бях просто шокиран.

Така, банките трябва да имат достатъчно ликвидни активи, такива като налични пари, за да имат възможност да си изпълняват задълженията по отношение на клиентите. Ако банката не може да изпълни изискванията по ликвидността, ѝ се налага да заема пари на междубанковия пазар, за да покрива дефицита си.

От друга страна някои банки имат излишни ликвидни активи над изискванията. Те отпускат пари на междубанковия пазар, получавайки лихва.

Междубанковата лихва е лихвен процент по краткосрочни кредити между банките. Те заемат и отдават пари на междубанковия пазар за кредитиране, за да управляват ликвидността и да удовлетворяват нормативните изисквания.

Големината на лихвените проценти зависи от наличните пари на пазара, но преобладаващите лихви и конкретните условия по договор, като, например,
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
срока за погасяване на междубанковия кредит. Съществуват широк спектър публикувани междубанкови лихви като курса на федералните фондове (САЩ), LIBOR (Великобритания) и Euribor (Еврозоната).

Сега изяснили що е МЕЖДУБАНКОВО кредитиране и колко е важно тези средства да бъдат достъпни, за да може банките да се занимават с ежедневната си работа, без да нарушават закона или потребностите на вложителите, да погледнем данните на FRED за междубанковото кредитиране за последните 12 месеца.

Видяхте ли проблема? Дайте да ви го покажа:

Положителен отговор. Виждате всичко правилно. Междубанковото кредитиране е на практика преустановено, спадайки с 68,034 млрд. долара за седмица след 27 декември, до ужасяващото равнище от 13,237 млрд. долара по състояние на 3 януари 2018 г. Това са осемдесет и един процента (81%) (!!!) за седмица.

Разбира се, някои може да изложат мнение тип: „Ама Хал, това е в седмицата между Коледа и Нова година. Бизнесът застива заради това. Не се притеснявай“

Но това съвсем не е така. Мога да докажа, че така се е случвало и преди и води до катастрофа!

За да ви докажа, доколко това е съвсем необичайно, погледнете на последните 45 години междубанково кредитиране от отчетите:

Следователно, 45 години по-късно в икономика, която е много по-голяма от тогава, стойността на междубанковото кредитиране се срина с около 1/2 от това, което беше през 1973 г., което в абсолютно изражение е просто апокалипсис в американската банкова система.

Причината?

Какво стана причина за това? Най-добрият въпрос. И това е въпрос, за който никой от банковата общност, изглежда, не желае да си говори с мен.

За тези, които не ме познават, живея в Ню Джърси, на около пет км. западно от Емпайър Стейт Билдинг. Мога, сядайки на колата си, да бъда в центъра на Манхатън за няколко минути, ако не се случи нещо непредвидено.

Тук са всички банки, всички най-големи, най-силни и най-влиятелни банки.

Тук има банки, заемащи цели небостъргачи. Десетки хиляди хора в банковия сектор. Знам много хора, социално и професионално отлично подготвени и изтъкнати специалисти в банковия сектор. Но никой не желае да говори за това. Нито дума… Нищо.

Дори и самият Федерален резерв ми каза „без коментар“…

Обичайно, независимо от историята, някой е готов да говори, дори и това да не е за записване. Но единствено не и на тази тема и не днес. Сега устите им са запечатани.

Това ми говори за големи „неприятности“. Това ми говори, че последните големи колебания на фондовите борси са пряко свързани с това.

Злато? Не!

Ако междубанковото кредитиране в САЩ внезапно е престанало и банкерите са решили да прекратят взаимното си кредитиране, тогава е разумно да се предположи, че банките, които се нуждаят от ликвидност дори и за удовлетворяването на нормативните изисквания за наличност трябва да получат тези пари от някъде. Най простото място са фондовите борси – банките ще си разпродадат акциите, които са получили и ще използват наличността, за да се укрепят.

Това има голям смисъл, ако се отчете, че в петък, 2 февруари (месец след краха на междубанковото кредитиране) фондовите борси паднаха с 666 пункта. Ако това бе предизвикано от икономическите грижи на широката общественост за финансовото ѝ положение, ние щяхме да очакване ръст на цените на златото. Нали е добре известно, че когато инвеститорите се притесняват за бъдещето си, те купуват злато. Но не стана така.

В четвъртък 1 февруари, ден преди падането, златото се закрепи на цена 1349,46 долара, което отбеляза седмичен максимум. Петък с откри с цена на златото малко по-ниска от цена 1345,32, а след това жълтият метал падна до края на седмицата до 1333,39. Цената на златото падна.

Значи парите, вливащи се във фондовия пазар не са преминавали в злато.! Парите са ходили на друго място. Но къде?

След няколко дни, в понеделник, 5 февруари, акциите демонстрираха най-лошите ди показатели за последните шест и половина години.

Между понеделник и петък бе изтрита печалбата от пазара от началото на годината и всички приключиха периода с рекордно затишия за курса на акциите.

Цената на златото бе 1339,41 долара те.е падна с шест долара и два цента от петък насам.

За мен това е доказателство, че стотици милиарди долари, излезли от фондовите пазари в петък, втори февруари и отново в понеделник 5,февруари, направиха това не заради инвеститорите, търсещи сигурност. Парите си търсят друго място.

Предположение.

Не съм лицензиран финансов аналитик и не мога да ви предложа финансови съвети. Всичко, което правя е моя работа в качество на репортер/ журналист / водещ, за да представя фактите и да предложа своите лични възгледи, които явно са очевидни. НЕ ПРИЕМАЙТЕ НИКАКВИ ФИНАНСОВИ РЕШЕНИЯ НА ОСНОВАТА НА ТОВА, КОЕТО ПУБЛИКУВАМ ТУК. Консултирайте се с лицензирани финансови експерти, преди да вземате каквито и да е финансови решения.

Казвайки това, трябва все пак да питам: защо междубанковото кредитиране на практика се спря и къде изчезват парите от всички продажби на фондовите пазари?

Струва ми се, че или:

Банките разполагат със свои собствени акции, за да получат налични пари, за да се поддържат (много лош знак) или…

Някой крие огромни пари от банките на САЩ и прави всичко, за да оцелеят (още по-лош знак) или…

Банкерите са решили, че не им харесва новооткритият американски национализъм на дневния ред на президента Тръмп и затова нарочно душат икономиката на САЩ, за да го накарат да избере глобалисткия дневен ред, строшавайки икономиката и заявявайки, че глобализацията е единствената надежда.

Може да не се учудя, а това е чиста спекулация от моя страна, че е възможно Саудитският принц Ал Уалид, неотдавна освободен от стража в страната си, някак си се опитва да накаже САЩ за „ситуацията“, в която той се оказа и е възможно да прибира от САЩ своето огромно богатство?

Нямам доказателства, потвърждаващи това, но когато човек, който е богат, попадне в затвора (където, както казват, обикновено и изтезават) той може да си „има брадвичка за ползване“ и определено си има богатство, за да причини вреда на тези, които могат да му причинят болка. Ние дори знаем, че той не е почитател на Тръмп.

Или може би има още нещо? Нещо може да бъде значително по-лошо?

Може ли това да е ситуацията, за която разказва филмът от 1981 г. с Джейн Фонда, Крис Кристоферсън и Хюм Кронин, наричащ „Ролоувър“ Ситуацията, за която съобщаваме в този коментар, напълно може да стане начало на реални събития, изобразени във филма!

Най-добре се подгответе, още сега. За всеки случай. Има извънредни парични средства (за да се оцелее, а не да се плати сметката), храна за извънредни ситуации, гориво за извънредни ситуации, товарно превозно средство, генератор. Допълнителни лекарства, които да са необходими, за да се оцелее. И още много.

Превод: Поглед.инфо

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Афтершок

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Кризата в САЩ зрее: банките престанаха да се финансират взаимно

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker